Kako živjeti s dijabetesom?

Autor: SP 10.01.2020.

Kako živjeti s dijabetesom?

Postoje lakši dani, ali su neizbježni i oni teži dani u kojima pomalo gubite u borbe s dijabetesom. Nakon postavljene dijagnoze zdravstveno osoblje će vam objasniti zašto i na koji način biste trebali mijenjati prehranu, što je s tjelesnom aktivnošću i kako dalje s lijekovima. Jednako tako, uputit će Vas u promjene koje morate početi uvoditi u svoj život. Je li moguće je bolje upravljanje dijabetesom, imati bolji i kvalitetniji život?

Zapamtite, sve što jedete utječe na razinu šećera u krvi! Usredotočite se na hranu koju jedete, razmislite o voću, povrću, mesu i žitaricama. Osvijestite koliko je važna uloga ugljikohidrata u prehrani, to je izuzetno važno ako uzimate inzulin ili druge lijekove.

Prestanak pušenja

Jeste li svjesni da kao pušač imate veće šanse od bolesti srca, oka, bubrega, krvnih žila, oštećenja živaca i stopala. Razgovarajte s liječnikom o prestanku pušenja, dajte sve od sebe da se maknete od ove navike! Prestati pušiti bit će najbolja odluka u interesu vašeg zdravlja, a koja pridonosi boljoj kontroli dijabetesa.

Umjerena konzumacija alkohola

Alkohol utječe na razinu šećera u krvi, zato je potrebno provjeriti istu prije nego pijete i ograničiti pića na najviše jednu čašu dnevno. Neka pića mogu sadržavati više ugljikohidrata, stoga to uzmite u obzir kada ih brojite. Posebno se naglašava oprez ako se liječite inzulinom jer konzumacija alkohola može biti razlog hipoglikemiji. Držite se preporuke: umjereno i oprezno!

Redovito provjeravanje šećera u krvi

Upravo suprotnom, uz redovite preglede naučite ćete nešto više o kolesterolu, krvnom tlaku, HbA1c, problemima sa stopalima, živcima, bubrezima ili srcem.

Tjelovježba

Jednostavno rečeno, vrijeme je za početak vježbanja. To ne moraju biti naporne vježbe, dovoljno je hodanje, vožnja bicikla i nešto slično. Zadajte si cilj, neka to bude 30 minuta aktivnosti. Redovitim vježbanjem dovodite svoje razine šećera pod kontrolu, možete gubiti višak tjelesne težine ali i ublažavate stres. Dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2 ozbiljna su stanja i mogu dovesti do težih posljedica, a uvrštavanjem ovih točaka možete promijeniti tijek svoga zdravlja.

Zaključno

Prilagodite se dijabetesu - ne postoje općenita pravila. Važno je da shvatite kada Vaši osjećaji i emocije počinju raditi probleme i remete vrijednosti razine šećera u krvi. Razgovor je tada najbolja opcija, pogotovo u situacijama kada se osjećate "potištenima". Korisno je razgovarati o emocijama i dijabetesu, o količini odgovornosti koju prihvaćate kako bi se bolje liječili.

život_dijabetes