Kako živjeti s dijabetesom?

Autor: Sandra Peternek 10.01.2020.

Kako živjeti s dijabetesom?

Postoje lakši dani, ali su neizbježni i oni teži dani u kojima pomalo gubite u borbe s dijabetesom.

Nakon postavljene dijagnoze zdravstveno osoblje će vam objasniti zašto i na koji način biste trebali mijenjati prehranu, što je s tjelesnom aktivnošću i kako dalje s lijekovima. Jednako tako, uputit će Vas u promjene koje morate početi uvoditi u svoj život. Je li moguće je bolje upravljanje dijabetesom, imati bolji i kvalitetniji život?

Zapamtite, sve što jedete utječe na razinu šećera u krvi! Usredotočite se na hranu koju jedete, razmislite o voću, povrću, mesu i žitaricama. Osvijestite koliko je važna uloga ugljikohidrata u prehrani, to je izuzetno važno ako uzimate inzulin ili druge lijekove.

Vjerojatno vas na svakom pregledu savjetuju da prestanete pušiti, zar ne?

Jeste li svjesni da kao pušač imate veće šanse od bolesti srca, oka, bubrega, krvnih žila, oštećenja živaca i stopala. Razgovarajte s liječnikom o prestanku pušenja, dajte sve od sebe da se maknete od ove navike!

Prestati pušiti bit će najbolja odluka u interesu vašeg zdravlja, a koja pridonosi boljoj kontroli dijabetesa.

Uz pušenje se često veže i alkohol, koji sa sobom nosi teže probleme.

Alkohol utječe na razinu šećera u krvi, zato je potrebno provjeriti istu prije nego pijete i ograničiti pića na najviše jednu čašu dnevno. Neka pića mogu sadržavati više ugljikohidrata, stoga to uzmite u obzir kada ih brojite. 

Posebno se naglašava oprez ako se liječite inzulinom jer konzumacija alkohola može biti razlog hipoglikemiji. Držite se preporuke: umjereno i oprezno!

Ako je razina šećera u krvi pod kontrolom, to ne znači da možete zanemariti preglede.

Upravo suprotnom, uz redovite preglede naučite ćete nešto više o kolesterolu, krvnom tlaku, HbA1c, problemima sa stopalima, živcima, bubrezima ili srcem.

Ako ste do sada nalazili izlike za nedostatak vježbanja, vrijeme je da prestanete s istima!

Jednostavno rečeno, vrijeme je za početak vježbanja. To ne moraju biti naporne vježbe, dovoljno je hodanje, vožnja bicikla i nešto slično. Zadajte si cilj, neka to bude 30 minuta aktivnosti. Redovitim vježbanjem dovodite svoje razine šećera pod kontrolu, možete gubiti višak tjelesne težine ali i ublažavate stres.  
Dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2 ozbiljna su stanja i mogu dovesti do težih posljedica, a uvrštavanjem ovih točaka možete promijeniti tijek svoga zdravlja.

život_dijabetes

Prilagodite se dijabetesu - ne postoje općenita pravila. Važno je da shvatite kada Vaši osjećaji i emocije počinju raditi probleme i remete vrijednosti razine šećera u krvi. Razgovor je tada najbolja opcija, pogotovo u situacijama kada se osjećate "potištenima". Korisno je razgovarati o emocijama i dijabetesu, o količini odgovornosti koju prihvaćate kako bi se bolje liječili.