Rizični faktori za razvoj dijabetesa tipa 2

Autor: SP 20.06.2019.

Rizični faktori za razvoj dijabetesa tipa 2

Rizični faktori ili čimbenici su osobine ili ponašanja koja povećavaju rizik razvoja neke bolesti. Kod kroničnih nezaraznih bolesti uglavnom ne možemo izdvojiti samo jedan ili dva, već se radi o međusobnoj interakciji više rižičnih čimbenika. Isto vrijedi i za dijabetes. Evo nekih!

Pretilost

Glavni rizik za dobivanje dijabetesa tipa 2 je upravo pretilost, s kojom se suočavaju milijuni ljudi u svijetu. Loša vijest je da se broj pretilih osoba u svijetu, ali nažalost i u Hrvatskoj, povećava velikom brzinom i zahvaća, osim odraslih, sve više djece. 

Nedostatak tjelesne aktivnosti

Sjedilački način života, rad za računalom ili ispred televizora u kombinaciji s nedostatkom tjelesne aktivnosti ozbiljno štete zdravlju. Sjedilačke navike često vode do prekomjerne težine, razvoja metaboličkog sindroma te preddijabetesa i dijabetesa tipa 2. 

Nezdrava prehrana

Važan čimbenik je i nezdrava prehrana, što dokazuje i činjenica da je preko 90% dijabetičara prekomjerne tjelesne težine. Prerađena i masna hrana, kao i hrana bogata ugljikohidratima i kalorijama ne doprinose boljoj funkciji organizma. 

Povišen krvni tlak

Visoki kolesterol te povišen krvni tlak rizičn su čimbenik razvoja niza kroničnih nezaraznih bolesti. Osim dijabetesa tipa 2, doprinose razvoju dugih bolesti metabolizma i endokrinološkog sustava, kao i bolesti kardiovaskularnog sustava.

Gestacijski dijabetes

Dijabetes u trudnoći još je jedan od mogućih rizičnih faktora koji pogađa 2% do 5 % svih trudnica. Žene koje dobiju gestacijski dijabetes imaju i veći rizik za kasniji razvitak dijabetesa tipa 2, kao i njihova djeca.

Obiteljska povijest

Pozitivna obiteljska anamneza na endokrinološke i metaboličke bolesti povećavaju vjerojatnost razvoja dijabetesa tipa 2. Dodatno, dio rizičnih faktora navedenih ovdje, poput nedovoljne tjelesne aktivnosti i nezdrave prehrane, su navike koje se uče u obitelji, zbog čega imaju veću težinu.  

Starenje

S dobi i usporavanjem metabolizma, veća je vjerojatnost razvoja inzulinske rezistencije te porasta tjelesne težine. Stoga, važno je u mlađoj dobi usvojiti zdrave navike, kako bi se one održaje i u srednjoj i starijoj životnoj dobi.