Stres naš svagdašnji

Autor: Sandra Peternek 23.05.2019.

Stres naš svagdašnji

Današnji suvremeni tempo života diktira ipak nešto duže radno vrijeme, sjedilački položaj tijela, brojne obiteljske obaveze... Kako prepoznati stres i nositi se njime?

Sve ove pojave uzrokuju stres! Baš zbog toga, slobodno vrijeme ljudima je više nego dragocjeno. Stres, bio on fizički ili mentalni, dokazano djeluje na promjenu razine šećera u krvi, što uzrokuje brojne probleme oboljelima od dijabetesa. Iako stres može utjecati na kontrolu dijabetesa, izravno i neizravno, može biti uzrokovan različitim čimbenicima poput dijagnoze dijabetesa, prilagodbe na režim liječenja ili psihički pritisci...

Što je stres

Jednostavno rečeno, stres je stanje emocionalne napetosti koja se javlja kada osjećamo težak pritisak. Kada osjećamo da nas je obuzeo stres, tijelo brzo reagira na način da oslobađa hormone stanicama koje daju pohranjene masti i glukozu kako bi tijelo pobjeglo od opasnosti. Tijekom vremena, fizički i psihički stres može dovesti do depresije i drugih mentalnih problema.

Što uzrokuje stres?

Živimo u stresnom društvu koje neprestano stavlja nove stvari pod pritisak, neprestano moramo biti dostupni preko računala ili mobitela. Taj je pritisak ponekad prevelik da bismo s njime samostalno mogli rukovati i izlaziti na kraj, te se javlja osjećaj da smo „pod stresom“. Upravo se ovakav osjećaj manifestira na način da uzrokuje jednostavne komplikacije poput povišenog krvnog tlaka, utječe na brak i odnose, odnos roditeljstva i djece, kao i brojne zdravstvene probleme uzrokovane stresom, kao i financijsku nesigurnost.

Postoji li poveznica dijabetesa i stresa?

Ozbiljna i kronična stanja mogu uzrokovati mnogo stresa i pritiska kod oboljelih od dijabetesa. To može uzrokovati teže kontroliranje razine šećera u krvi, koja je u većini slučajeva samo dodana frustraciji i stresu. Opće poznato je da oboljeli od dijabetesa koji su redovito pod stresom trebaju češće kontrolirati razinu glukoze u krvi. Jedan od razloga za to je da stres  utječe na povećanje količine šećera u krvi. Visoke razine stresa utječu na povišenu razinu šećera u krvi, što kasnije može dovesti do brojnih posljedica.

Konstantan stres i frustracije dovode do problema s regulacijom glikemija. Ono što biste trebali imati na umu jest da nikako ne počnete s ignoriranjem razine glikemija ili da ih "zaboravite" redovito provjeravati. Jednako tako, nemojte donositi loše životne odluke poput manjka tjelovježbe, ili veće konzumacije "junk" hrane, odnosno pojačanog unosa alkohola. Sve ovo poznato je kao dijabetičko izgaranje koje sa sobom nosi stalne promjene razina šećera u krvi.

Kako mogu znati utječe li stres na moju razinu glikemije?

Jednostavnim načinom saznajte na koji način stres utječe na razinu šećera u krvi. Ocijenite razinu stresa na skali od 1 do 10, a svaki puta nakon toga provjerite razinu šećera u krvi. Zabilježite zapisani broj i čitanje glukoze. Na taj način, kroz nekoliko tjedana uzrok bi trebao izaći na van te biste trebali vidjeti da li se visoka razina stresa podudara s visokom razinom glukoze u krvi.

Gotovo svakodnevno sam pod stresom, a to se počelo prilično odražavati na moju razinu šećera u krvi. Kako spustiti vrijednosti šećera, počitajte ovdje.

Izvor:
https://bit.ly/2qglahe