Raspoloženje

Autor: IK 06.08.2019.

Raspoloženje

Jeste li ikada bili gladni i neraspoloženi, a nakon jela i osjećaja sitosti postali dobro raspoloženi? Neke namirnice zbog svog nutritivnog sastava imaju dobar učinak na neurotransmitere - kemijske tvari koje na razini mozga doprinose boljem raspoloženju. S druge strane, neke namirnice imaju isti učinak jer ih mi povezujemo s nekim lijepim sjećanjima ili bezbrižnijim vremenima. Takvu hranu nazivamo hranom za utjehu (eng. comfort food). U hranu za utjehu često se ubraja hrana bogata ugljikohidratima. Takva hrana otpušta glukozu u krvotok i kratkotrajno diže razinu šećera u krvi, no ovdje valja biti oprezan - podjednako brzo će se i spustiti, zbog čega će se osjetiti glad, umor pa i grižnja savjesti ako se s takvom hranom pretjeralo.  

Što umjesto slatkiša?

Banane, žitarice, mlijeko i datulje mogu biti dobra alternativa. Tvari unutar njih pomažu pretvorbi aminokiseline triptofan u neurotransmiotr serotonin. Konkretno, serotonin pomaže održavaju stabilnog raspoloženja.Osim hranom, stvara se i tjelesnom aktivnošću umjerenog i visokog intenziteta (šetnja, biciklizam, trčanje), ali i meditacijom i uzimanjem vremena za sebe. 

Orašasti plodovi poput oraha, badema, jaja i ribe pomažu stvaranje neurotransmitera dopamina, koji se otpušta i kada uspješno završimo neki zadatak. Dopamin je zaslužan za osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti. 

Ne zaboravite

Ne doprinosi samo hrana boljem raspoloženju, nego i tjelesna aktivnost, odmor i provođenje vremena s dragim ljudima. Sve navedeno mogu biti zaštitni čimbenici za dug, zdrav i sretan život.