OMAD dijeta i bazalne potrebe

Autor: Sandra Peternek 07.03.2020.

Novi popularni način prehrane možda može biti baš za Vas – jedan obrok dnevno. Možete li popraviti bazalne potrebe?

OMAD dijeta i bazalne potrebe

Suočeni s novim popularnim dijetama, ovaj put posvećujemo vrijeme OMAD dijeti koja jednostavno znači jedan obrok dnevno.
Ovakva dijeta posebna je jer se 23 sata tijekom dana ništa ne jede, a 1 sat dnevno se jede – pri tome se ne ograničavaju niti kalorije, ugljikohidrati ili vrijeme kada se jede.

Ovaj način prehrane, OMAD, može se koristiti kao pomoć pri mršavljenju, pogotovo ako se u tome vremenu hranjenja izbace ugljikohidrati. Iskustva ljudi koji se drže OMAD prehrane prvenstveno koriste zbog jednostavnosti pripreme hrane, zbog čestih putovanja i drugih obaveza odnosno užurbanog rasporeda.

Jednako tako, OMAD prehrana poistovjećuje se s vremenskim ograničenjem od 60 minuta jer se fizički teško može nadmašiti hranjenje.

Negativne strane OMAD prehrane

Koliko je prirodno jesti tek jednom dnevno i posvetiti hranjenju sat vremena, svatko može zasebno odgovoriti. Često javnost na ovakvu dijetu gleda kao na „kronično ograničavanje kalorija odnosno pothranjivanje“ što dovodi do zabrinutosti. Osim toga, ova dijeta može dovesti i do smanjenog unosa proteina (što je jako bitno ako imate dijabetes!), ili prekomjeran unos ugljikohidrata jednako kao i ne razmišljanje o glikemijskom indeksu namirnica.

Može li osoba s dijabetesom tipa 1 pratiti OMAD dijetu?

Prenosimo iskustvo osobe koja se odlučila dva mjeseca pridržavati OMAD dijete, a ima dijabetes tipa 1. Ono što svakako izdvaja jest mijenjanje bazalnih potreba koje su se dramatično promijenile. Uz brojne pokušaje i pogreške, bazalne potrebe su bile daleko manje (ponajviše noću) što je na kraju rezultiralo promjenom inzulina. S druge strane i bolus je trebao biti promijenjen, tako ga je podijelila. Ukratko, i zaključno iskustvo je „Pokušaj OMAD prehrana bila je podmornica!“ Vrijednosti šećera su bile teške za kontrolu, bilo je puno vrhunaca i padova u ta dva mjeseca.
Nastavit ću primjenjivati OMAD dijetu, a ako i Vi razmišljate o njoj svakako se savjetujte s liječnikom!“

Razmišljate li o OMAD dijeti imajte na umu kako će se vježbanje odraziti na vrijednosti šećera u krvi, kako ćete raditi korekcije inzulina i sve ostale eksperimente.

„Ovo nije dijeta koja se dugoročno ne može održavati, stoga ako imate dijabetes ne podržavam ovaj pristup prehrani. Ako je u pitanju dijeta, svakako biste trebali biti oprezni kod odabira. OMAD dijeta može biti izuzetno opasna za djecu ili mlade osobe koje imaju dijabetes ili česte hipoglikemije, ako su pretile (imaju preddijabetes) ili druge probleme s metabolizmom – a jednako tako može i povećati rizik od prejedanja“, zaključak je Katherine Marengo, specijalizirane dijetetičarke za podršku u prehrani.