Mogu li imati dijabetes i biti vegetarijanac ili vegan?

Autor: Sandra Peternek 14.02.2020.

Vegetarijanstvo ili veganstvo je u priličnom trenu posljednjih godina, čak puno više u odnosu na druge dijete poput PALEO, KETO, LCHF itd.

Mogu li imati dijabetes i biti vegetarijanac ili vegan?

Odabir prehrane u kojoj su biljke puno više zastupljene ima veću zdravstvenu prednost, lakši je gubitak na tjelesnoj težini zbog većeg udjela vlakana u prehrani odnosno lakše probavljivosti ovakve hrane. Osim toga, veganstvo odnosno vegetarijanstvo bira se i zbog etičkih razloga, vjerskih, kulturnih ili zbog brige za okoliš.

Vegetarijanska ili veganska prehrana ako imate dijabetes?

Vegetarijanska prehrana je vrha prehrane u kojoj se izbjegava sva vrsta mesa i mesnih prerađevina, perad i riba. Može uključivati mlijeko i mliječne proizvode.
Veganska prehrana je vrsta prehrane u kojoj se izbjegava jesti bilo kakva vrsta mesnih i mliječnih proizvoda.

Prehrambene smjernice snažno potiču sve osobe s dijabetesom, ali i one koji ga nemaju, da u svoju prehranu uključe što više povrća. Tako je u našoj kulturi održana tradicija petka kada se preferira izbjegavanje mesa, a potiče konzumacija ribljih proizvoda. U svijetu je poznat i „bezmesni ponedjeljak“ koji potiče konzumaciju obroka bez mesa.

Prehrana na bazi biljaka može umanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, ali i pozitivno utjecati na vrijednosti šećera. U slučaju da postoje problemi sa srčanim bolestima svakako se savjetuje zdrava dijeta koja se temelji na konzumaciji povrća – što utječe na smanjenje razine lošeg kolesterola, snižavanje tlaka i drugih benefita. Inzulinska rezistencija često se povezuje s dijabetesom tipa 2, a najčešći savjeti odnose se na smanjenje tjelesne težine. 

vegetarijanac_vegan_dijabetes

Zašto da vegetarijanstvu ili veganstvu?

Izbjegavanjem mesnih i mliječnih proizvoda, izbjegavaju se i loše masnoće, uglavnom zasićene. Biljne namirnice osiguravaju vlakna, složene ugljikohidrate i sadrže manje masnoća (pripaziti na orašaste plodove!!). Veganska prehrana bazirana na povrću sadrži namirnice nižeg glikemijskog indeksa. U slučaju da odlučite uvoditi ovakvu prehranu na svoj jelovnik, svakako razmislite o tofu proizvodima (zamjena za meso), soji, grahoricama ili palenti.

Postoje li rizici u takvoj prehrani?

Najveći rizik odnosi se na dovoljan unos ugljikohidrata u prehrani. Izbacivanjem mesa, peradi, jaja, mliječnih proizvoda dobit ćete uglavnom hranu bogatu proteinima. To ne znači da se slijepo treba držati ovakvog unosa hrane, nego pokušati ukomponirati količinu ugljikohidrata kroz povrća.

Razmišljate li o vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani svakako se savjetujte s liječnikom oko doza jedinica inzulina, doza lijekova, mjerenja tlaka, mjerenja vrijednosti šećera u krvi. Za početak napravite plan prehrane – razmišljajte o količini hranjivih tvari, vitaminima itd. Imajte na umu da prženi krumpiri ili bijeli kruh teoretski jesu veganska prehrana, ali itekako utječu na vrijednosti šećera u krvi. Stoga budite oprezni!

Postepeno uvodite i prilagođavajte hranu sebi, svojoj obitelji i okolini.