Koje su komplikacije trudničkog ili gestacijskog dijabetesa?

Autor: Sandra Peternek 25.03.2021.

Mnoge osobe o dijabetesu ne znaju ništa dok ga ne dobiju oni ili član njihove obitelji.

Koje su komplikacije trudničkog ili gestacijskog dijabetesa?

Gestacijski dijabetes razvija se tijekom trudnoće (gestacije). Baš kao i druge vrste dijabetesa, ova vrsta utječe na to koliko i kako stanice korste glukozu. 

Gestacijski dijabetes uzrokuje visoki šećer u krvi koji može utjecati na vašu trudnoću i zdravlje vašeg djeteta. Moguće je imati dijabetes tipa 2 tijekom trudnoće i imati dobru i urednu trudnoću, pročitajte iskustvo naše čitateljice.

Kada se šećerna bolest odnosno dijabetes prvi puta uoči tijekom trudnoće nazivamo ga gestacijskim odnosno trudničkim dijabetesom. Iako ga uglavnom ima manji broj trudnica (1 od 8-10 žena), važno ga je na vrijeme otkriti i liječiti. Ovo je priča čitateljice koja je imala dijabetes tipa 1, a čije priča je započela nakon što je ostala trudna - pročitajte ovdje.

Gestacijski dijabetes otkriva se tijekom OGTT testa, odnosno tijekom drugog tromjesečja trudnoće.

Vezano uz gestacijski dijabetes dvije su velike grupe komplikacija koje mogu nastati zbog loše regulacije vrijednosti šećera u krvi.

Prva grupa vezana je uz majku odnosno trudnicu.

Ova se grupa odnosi na pojavu da tijekom trudnoće, u slučaju loše reguliranog dijabetesa imamo pojavu koja se zove makrosomija ploda. Jednostavno rečeno ovo je naziv za veliku „krupnu“ novorođenče koje postaje problemom pri samom porodu jer je najčešće teže od 4000 grama. Ova komplikacija u porodu može zahtijevati određene akcije liječnika poput prijevremenog porođaja. To je porođaj koji uglavnom dulje traje, teži je za majku i traumatičniji te vrlo često završava sa carskim rezom.

Sam po sebi carski rez smatra se „nužnim zlom“ koje pomaže kada se porod ne može završiti prirodnim putem. Ako se radi o gestacijskom dijabetesu koji je dobro reguliran manja je vjerojatnost od rađanja „krupnog“ novorođenčeta.

Druga grupa komplikacija u trudnoći vezana je uz plod odnosno novorođenče koje je u praksi često metabolički nestabilno.

Njihova metabolička nestabilnost uglavnom leži u tome da tijekom nereguliranog gestacijskog dijabetesa one preko posteljice dobivaju veću količinu glukoze odnosno šećera. Tada novorođenče (jednako kao i odrasla osoba) reagira tako da povećava količinu inzulina da bi smanjila količinu šećera.

Problem u ovakvih ishoda trudnoće događa se pri porodu. Nakon poroda nema više dopremanja veće količine šećera od strane majke preko posteljice, dok metabolički aparat i dalje ima visok nivo inzulina.

Ova novorođenčad sklonija je hipoglikemijama koje ponekada mogu biti vrlo problematične, sklonije su češćoj pojavi žutice, nezrelosti, hipokalcemije, hiponatrijemije i drugi niz stanja.

 

Još jednom, važno je za naglasiti da gestacijski dijabetes je prijelazno stanje koje kod većine žena nestaje nakon poroda.