Dijabetes tipa 2 tijekom trudnoće

Autor: Verica Hermann 05.12.2019.

Moguće je imati dobru i urednu trunoću iako imate dijabetes tipa 2, ovo je moja priča.

Dijabetes tipa 2 tijekom trudnoće

Konačno! Sreća. Neopisiva sreća. Uzbuđenje. Briga.

Ovaj vrtlog emocija doživjela sam kada mi je bila potvrđena trudnoća, a imam dijabetes tipa 2.

Trudnoća bi za svaku ženu trebala biti najsretnije razdoblje u životu. Meni je moja trudnoća zaista bila najuzbudljivije i najteže razdoblje u životu jer sam se borila s dijabetesom i razinom šećera u krvi.

Prije svega želim da znate da možete imati dobru trudnoću ako imate dijabetes!

Trudnoća u žena s dijabetesom nešto je zahtjevnija nego u trudnica koje nemaju dijabetes. Zašto? Budite spremne na više hodanja bolničkim hodnicima, nešto više testiranja, puno više razgovora s doktorima i medicinskim sestrama te na kraju više testiranja zbog dobrobiti djeteta.

Moji problemi

Kao svoj najveći problem u trudnoći izdvojila bi često padanje u hipoglikemiju. Do trudnoće, nisam imala previše problema s hipoglikemijom tako da mi je ovo bilo novo stanje kojeg sam se jako bojala.

Na kraju trudnoće najveći problem postala je hiperglikemija, puno slabiji imunitet a osim toga i sklonost pojavi gljivica.

Tada je došao period kada sam morala započeti s inzulinima u svojem liječenju šećerne bolesti tipa 2. Rekla bih da su moji problemi postali sve većima jer su kilogrami počeli drastično rasti. Ja sam trudna i naravno da dobivam na kilaži a ujedno i zbog terapije dobivam na kilaži. Zamislite!

Nakon trudnoće

Tijekom trudnoće vjerujem kao i ostale trudnice s dijabetesom, najviše me brinulo hoće li moje dijete imati dijabetes, hoće li se normalno razvijati a pogotovo hoće li preživjeti!

Ono što je bilo specifično nakon trudnoće jest ta neprestana borba da mogu neometano dojiti svoje dijete. Nažalost, i tu sam imala problem sa sporijem stvaranjem mlijeka. Tada je opet došlo vrijeme kada sam padala u hipoglikemiju s vremena na vrijeme.

Posljedica svega ovoga je neuropatija koja mi se počela javljati. Stopala su mi bila sve bolnija i bolnija, a trnci i ostali simptomi mene nisu zaobišli.

Kada bih govorila o promjenama koje sam doživjela u fizičkom smislu izdvojila bih nakupljene kilograme. S druge strane dogodile su mi se promjene i u psihičkom smislu pogotovo kada dolazi do hipoglikemije i onda ostalih nekoliko popratnih dana kada je disbalans glikemija.

Kada gledam u budućnost

Razmišljajući o budućnosti, svakako bih voljela neke funkcionalnije lijekova za sve nas oboljele od dijabetesa. Jednako bitno mi je i da je okolina dovoljno educirana o dijabetesu i o tome kako je biti i živjeti nama dijabetičarima!

Ja nisam birala ovu bolest, ona je nažalost izabrala mene. Iako mi zadaje muke, pogotovo tijekom trudnoće i nakon nje - nekako se nosim i borim svakodnevno.

Što me još čeka? Nisam sigurna! Trenutno sam zadovoljna s borbom jer pobjeđujem dijabetes i rodila sam zdravu bebu!

Fokusiram se na to da ostanem zdrava i držim si vrijednosti šećera pod kontrolom, da uživam sa svojim djetetom i da ga jednog dana lovim po parku!