Dijabetes tipa 2 tijekom trudnoće

Autor: Verica Hermann 05.12.2019.

Moguće je imati dobru i urednu trunoću iako imate dijabetes tipa 2, ovo je priča Verice Hermann.

Dijabetes tipa 2 tijekom trudnoće

Konačno! Sreća. Neopisiva sreća. Uzbuđenje. Briga. - Ovaj vrtlog emocija doživjela sam kada mi je bila potvrđena trudnoća, a imam dijabetes tipa 2. Trudnoća bi za svaku ženu trebala biti najsretnije razdoblje u životu. Meni je moja trudnoća zaista bila najuzbudljivije i najteže razdoblje u životu jer sam se borila s dijabetesom i razinom šećera u krvi.

Prije svega želim da znate da možete imati dobru trudnoću ako imate dijabetes!

Trudnoća u žena s dijabetesom nešto je zahtjevnija negokod trudnica koje nemaju dijabetes. Zašto? Budite spremne na više hodanja bolničkim hodnicima, nešto više testiranja, puno više razgovora s doktorima i medicinskim sestrama te na kraju više testiranja zbog dobrobiti djeteta. Kao svoj najveći problem u trudnoći izdvojila bi često padanje u hipoglikemiju. Do trudnoće, nisam imala previše problema s hipoglikemijom tako da mi je ovo bilo novo stanje kojeg sam se jako bojala. Na kraju trudnoće najveći problem postala je hiperglikemija te slabiji imunitet, zbog čega sam imala problema s pojavom gljivica.

Tada je došao period kada sam morala započeti s terapijom inzulinom u svojem liječenju šećerne bolesti tipa 2. Rekla bih da su moji problemi postali sve većima jer su kilogrami počeli drastično rasti. Osim što dobivam na kilaži zbog trudnoće, ujedno i zbog terapije dobivam na kilaži. Zamislite!

Nakon trudnoće

Tijekom trudnoće, vjerujem kao i ostale trudnice s dijabetesom, najviše me brinulo hoće li moje dijete imati dijabetes, hoće li se normalno razvijati te hoće li preživjeti. Ono što je bilo specifično nakon trudnoće jest ta neprestana borba kako bih mogla neometano dojiti svoje dijete. Nažalost, imala sam problem sa sporijem stvaranjem mlijeka. Dodatno, povremeno sam padala u hipoglikemiju. Posljedica toga je neuropatija koja mi se počela javljati. Stopala su mi bila sve bolnija i bolnija, a trnci i ostali simptomi mene nisu zaobišli. Kada bih govorila o promjenama koje sam doživjela u fizičkom smislu izdvojila bih nakupljene kilograme. S druge strane dogodile su mi se i promjene na poslju mentalnog zdravlja, pogotovo kada dolazi do hipoglikemije te nekoliko popratnih dana kada se osjeća glikemijska neravnoteža.

Kada gledam u budućnost

Razmišljajući o budućnosti, svakako bih voljela neke funkcionalnije lijekova za sve nas oboljele od dijabetesa. Jednako bitno mi je i da je okolina dovoljno educirana o dijabetesu i o tome kako je biti i živjeti nama dijabetičarima! Ja nisam birala ovu bolest, ona je nažalost izabrala mene. Iako mi zadaje muke, pogotovo tijekom trudnoće i nakon nje - nosim se s njom svakodnevno.

Što me još čeka? Nisam sigurna. Trenutno sam zadovoljna jer pobjeđujem dijabetes i rodila sam zdravu bebu! Fokusiram se na to da ostanem zdrava i držim si vrijednosti šećera pod kontrolom, da uživam sa svojim djetetom i da ga jednog dana lovim po parku!