Uplašeni ste zbog gestacijskog ili trudničkog dijabetesa?

Autor: SP 25.03.2021.

Gestacijski dijabetes je stanje povišene količine glukoze u krvi uzrokovano nedovoljnim lučenjem inzulina ili neosjetljivošću stanica na njegovo djelovanje, a javlja se tijekom trudnoće.

Uplašeni ste zbog gestacijskog ili trudničkog dijabetesa?

Visoke razine šećera u krvi (ŠUK) tijekom trudnoće mogu voditi razvoju dijabetesa, koji se naziva gestacijski dijabetes. Nereguliran gestacijski dijabetes može štetno utjecati na rast i razvoj djeteta, kao i na ishod trudnoće. Kako napreduje trudnoća, tako dolazi i do veće potrebe za inzulinom (za gotovo 30%). Iza 20. tjedna trudnoće pojačava se utjecaj antiinzulinskih hormona, što može voditi razvoju stanja koje se zove inzulinska rezinstencija. 

U svih zdravih trudnica tijekom trudnoće razvija se inzulinska rezistencija, dok se u otprilike 20% slučajeva manifestira u povišenoj razini glukoze u krvi.

Majčina krv djetetu donosi više glukoze, dok dijete stvara više inzulina kako bi zbrinuo višak glukoze. Taj višak glukoze odlazi u masne stanice djeteta i ono postaje sve većim.

trudnoća_dijabetes.net

U prvom tromjesečju dok se stvaraju organi, hiperglikemija može uzrokovati malformacije.
Tijekom drugog tromjesečja dijete počinje s proizvodnjom inzulina što znači da ono postaje sve većim. Tada se nakuplja višak tekućine i dolazi do pojačanog stvaranja plodne vode te u raste krvni tlak u majci. To predstavlja rizik i za majku i za dijete.

Gestacijski dijabetes češće uzrokuje povećanu potrebu za prijevremenim završetkom trudnoće odnosno carskim rezom.

  • Rizik za razvoj gestacijskog dijabetesa
  • Dob trudnice koja je veća od 35 godina
  • Debljina
  • Anamneza u prijašnjoj trudnoći
  • Prethodni porod bio preko 4 kg
  • Ako su postojale spontani pobačaji
  • Ako je preddijabetes bio i prije trudnoće
  • Ako je u obitelji

Znakovi gestacijskog dijabetesa

Ovaj tip dijabetesa najčešće se razvija bez simptoma, ali može povremeno izazvati žeđ, suha usta, češće mokrenje, pojava urinarnih infekcija, mučnine i umor, osjećaj malaksalosti. Gubitak ili porast na težini te naravno ako dijete previše raste.