Obavezni pregledi za trudnice s dijabetesom

Autor: SP 25.03.2021.

Saznajte koje su pretrage važne za praćenje trudnica s gestacijskim dijabetesom

Obavezni pregledi za trudnice s dijabetesom

 

Gestacijski dijabetes otkriva se tijekom trudnoće, a očituje se stanjem povišene količine šećera u krvi (ŠUK), zbog nedovoljnog lučenja inzulina, odnosno neosjetljivosti stanica na njegovo djelovanje.

 Osim što predstavlja rizik za majku ovaj tip dijabetesa predstavlja velik rizik i za plod. Stoga se smatra da praćenje trudnoće podrazumijeva praćenje majke i redovitu kontrolu samoga ploda odnosno fetusa.

Žene s predgestacijskim dijabetesom imaju veću vjerojatnost da razviju komplikacije u trudnoći – povišen krvni tlak (hipertenziju), povećana preeklampsija te je veća sklonost infekcijama.
Preeklampsija je hipertenzija izazvana trudnoćom uz proteinuriju. Eklampsija je naziv za opće konvulzije s preeklampsijom. Razvijaju se između 20-tog tjedna trudnoće pa do 1 tjedna nakon poroda.

Nije rijetko da se tijekom trudnoće uoči kako je povećana potreba za inzulinom tijekom trudnoće. Osim ovih komplikacija u gestacijskom dijabetesu svakako se upozorava na ozbiljne komplikacije poput hipoglikemije i ketoacidoze do kojih može doći tijekom trudnoće ako se ne obavljaju redoviti pregledi.

Redovne kontrole trudnica s dijabetesom

U prvome redu izdvaja se pažljivo planiranje trudnoće u dogovoru s liječnikom, odnosno "dovođenje" glikemija pod strogu kontrolu. Idealne vrijednosti bi bile da se razina kreće ispod 6.5 mmol/L. Najmanje jednom u tri mjeseca neophodno je vaditi glikolizirani hemoglobin – dakle svako tromjesečje.

Postprandijalne glikemije – odnosno vrijednosti šećera 2 sata nakon obroka svaki dan bi se trebale provjeravati, zajedno s nekim dodatnim analizama koje se rade u dogovoru s dijabetologom. U ove ostale pretrage ubrajaju se pretrage koje ukazuju na poremećaj rada nekih drugih organa poput očiju, bubrega (stanje prosteina i kreatinina u urinu pa i postojanje infekcija).

Što se ploda tiče neophodne su osnovne pretrage koje se rade, a u koje ubrajamo pretrage koje se odvijaju u prvome tromjesečju, a i dodatne kontrole koje se tiču fetalne anatomije i anatomije srca.

U trećem tromjesečju potrebna je češće kontrola ploda i to jednom tjedno kada se pregledava plod, oksigenacija i slično.

Što se boravka u bolnici, hospitalizacije, trudnica tijekom trudnoće tiče one se preporučuju na kraju svakog tromjesečja nekoliko dana. Tijekom tog perioda boravka redovito se kontrolira glikoregulacija.

Naravno potrebno je pažljivo planirati porod u dogovoru s liječnicima i svim zdravstvenim osobljem.