Smiju li majke s dijabetesom dojiti?

Autor: Sandra Peternek 19.10.2019.

Smiju li majke s dijabetesom dojiti?

Žene s dijabetesom ili novonastalim gestacijskim dijabetesom mogu biti u dilemi je li u redu dojiti svoje dijete ili ne. 

Dojenje ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje majke, opušta ju i smiruje. Smanjuje se potreba za inzulinom u odnosu na period trudnoće, jer se glukoza dodatno troši u procesu stvaranja mlijeka. Uz prehranu, tjelovježbu i prilagođenu inzulinsku terapiju mlada majka može održavati normalnu razinu šećera u krvi. Liječnici savjetuju mladim majkama uobičajenu konzumaciju namirnica bogatih ugljikohidratima te redovit unos vode, najbolje vode i nezaslađenih biljnih čajeva. Do promjena razine šećera u krvi može doći zbog drugih faktora u životu mlade majke, poput neredovitog spavanja, početka dojenja, eventualnih novonastalih strahova te svih promjena na hormonalnoj razini. Moguće je i s dijagnozom dijabetesa voditi normalan život, izvršavati svakodnevne obaveze, iznijeti trudnoću, roditi i dojiti. Samo je važno redovito uzimati preporučenu terapiju te redovito kontrolirati svoje stanje. 

Vrijednosti šećera u krvi

Razina šećera u krvi (ŠUK) trebala bi biti ispod 5,2 mmol/L natašte, odnosno manja od 7,8 mmol/L dva sata nakon obroka. Dnevno se preporučuje otprilike mjeriti šećer u krvi između četiri i osam puta. Što je preciznije određena razina šećera u krvi prije trudnoće, to će tijek i ishod trudnoće biti jednostavniji. Porod može se odviti prirodnim i carskim putem, ako postoje komplikacije tijekom trudnoće. Međutim, svakako se preporučuje razgovor s liječnikom o svom zdravstvenom stanju te preporukama o najnovijim informacijama o drugim lijekovima koje koristite. 

Savjeti

Budite svjesni da dojenje iziskuje dodatnu energiju i utječe na razinu glukoze u krvi.

  • Jedite prije dojenja ili nakon njega
  • Konzumirajte do dvije litre tekućine, najbolje vodu
  • Kada izlazite, ponesite hranu kako biste ju mogli pojesti u slučaju pada šećera 
  • Savjetujte se s liječnikom o posebnom režimu prehrane dok dijete.