Smiju li majke s dijabetesom dojiti?

Autor: Sandra Peternek 19.10.2019.

Prvorotkinje i sve one majke koje već imaju djecu, a da su u trudnoći dobile dijabetes – to se stanje naziva gestacijskim dijabetesom.

Smiju li majke s dijabetesom dojiti?

Nakon poroda često se postavlja pitanje dojenja novorođenčeta. Sve ove žene normalno prolaze trudnoću te imaju mogućnost normalnog poroda bez da se pojavljuju nekakve posljedice.

Korist dojenja

Osim što djeluje umirujuće i smanjuje stres, dojenje inače ima pozitivan utjecaj na psihofizičko stanje majke. Smanjuje se potreba za inzulinom u odnosu na period trudnoće jer se glukoza dodatno troši u procesu stvaranja mlijeka u majke. Uz prehranu, tjelovježbu i prilagođenu inzulinsku terapiju žena može održavati normalnu razinu šećera u krvi. Evo priče o dijabetesu tipa 2 i trudnoći.

U vrijeme dojenja dolazi do promjena razina šećera u krvi zbog faktora poput neredovitog spavanja, početka dojenja, straha i svih drugih hormonskih poremećaja. Upravo zbog svega navedenoga, dojenje može uzrokovati pad razine šećera u krvi.

Svakako je liječnička preporuka da ako majka doji svoje dijete slobodno jede namirnice bogate ugljikohidratima te ne zaboravi piti dovoljno tekućine, vode ili nezaslađenog biljnog čaja. Dijabetes nikako nije i ne može biti prepreka da se vodi normalan život, bilo da se radi o dječjoj dobi, adolescentskoj, odrasloj ili staračkoj dobi.

Moguće je imati dijabetes i voditi normalan život, izvršavati svakodnevne obaveze, ostati trudan i roditi, dojiti i biti majka. Iako je dojenje dinamičan proces koji se mijenja ovisno o obavezama i djetetovim potrebama, važno je da majka vodi računa o svojoj prehrani i terapiji.

Dijete sa sobom nosi jako puno novih situacija, te majke ponekad nemaju vremena za sve obaveze koje bi htjele.

Baš zbog ovih razloga, nađite vrijeme kako bi ste kontrolirali razinu šećera u krvi i surađivali s liječnicima i dijabetolozima. Svaka majka želi svome djetetu pružiti najbolji mogući početak života.

Ne počinju li sve najbolje želje time što ste vi kao majka ispunjeni i zdravi? Sve ove koristi dolaze s dojenjem, stoga je zaključak da majke trebamo poticati na dojenje.

Vrijednosti šećera u krvi

Vrijednost razine glukoze u krvi trebala bi biti ispod 5,2 mmol/L natašte, a manje od 7,8 mmol/L dva sata nakon obroka. Dnevno se preporučuje otprilike 4-8 puta mjerenje glukoze u krvi. Što je kvalitetnije određena razina šećera u krvi prije trudnoće, to će tijek i ishod trudnoće biti uspješniji. Porod se može završiti vaginalnim i carskim putem, a posljednjih nekoliko godina sve se više prakticira carski rez zbog brojnih komplikacija tijekom trudnoće.

Lijekovi

Inzulinska terapija ne stvara nikakve probleme pri dojenju. Međutim, svakako se preporučuje savjetovanje s liječnikom o najnovijim informacijama o drugim lijekovima koje koristite. Gestacijski dijabetes se pojavljuje tijekom trudnoće, a sa sobom povlači i druge probleme kao što je prijevremeni porod, carski rez, hipoglikemija i slično.

Savjeti

Jedite prije dojenja ili nakon njega Pijte puno tekućine, uglavnom se preporučuje voda ili druga tekućina bez kofeina, negazirana. Imajte nešto pored sebe ako vam padne šećer kako ne biste prekidali dojenje Savjetujte se s liječnikom o posebnom režimu prehrane dok dijete.

Budite svjesni da dojenje iziskuje dodatnu energiju i utječe na razinu glukoze u krvi.