Prepoznajete li hipoglikemiju?

Autor: SP 13.12.2019.

Većina ljudi ne zna točno što je hipoglikemija, a u skladu s time ju niti ne zna prepoznati. Hipoglikemija, odnosno niska razina šećera u krvi se odnosi na vrijednosti ispod 3.9 mmol/L. 

Simptomi hipoglikemije

Kada bolesnik dobije dijagnozu šećerne bolesti, uglavnom dobiva i neku vrstu terapije (lijeka) za liječenje šećerne bolesti. Međutim, po uzimanju lijeka, vrijednost šećera u krvi nekada može naglo pasti. Prvi simptomi mogu biti znojenje, smetenost, smušenost, tresavica i mogu se vrlo loše osjećati. Obitelj ili članovi obitelji ne prepoznaju često i agresivnost koja nastupa zbog gladi. 

Ako postoji prevelika vremenska razlika između dva obroka,  bolesnici koji imaju lijekove za liječenje šećerne bolesti mogu također osjetiti simptome hipoglikemije.

Hipoglikemija se može dogoditi i kada bolesnik ima predugo visoke razine šećera u krvi pa se liječenjem ti šećeri dovedu u normalne vrijednosti. Ako netko dugotrajno ima loše reguliranu šećernu bolest može osjećati simptome hipoglikemije. 

Razgovarali smo s dr.sc. Goranom Mirošević, specijalistkinjom endokrinologije i dijabetologije. Poslušajte njene savjete za nošenje s hipoglikemijom.