Zašto dolazi do hipoglikemije?

Autor: Sandra Peternek 09.04.2019.

Preskakanje obroka ili premalo hrane dovodi do rizika od pada razine šećera u krvi,  hipoglikemije.

Razmišljate li o tome što još može biti uzrok ovome stanju?

Znate li prepoznati simptome niske razine šećera u krvi, odnosno hipoglikemije?

Hipoglikemija je stanje kada je razina šećera u krvi veoma niska. Smatra se da hipoglikemija započinje kada su vrijednosti niže od 3.9 mmol/L.

Simptomi hipoglikemije su izraženiji i snažniji kada je koncentracija glukoze u plazmi između 2,8 i 3,2 mmol/L. Niska razina šećera u krvi uzrokuje slabo funkcioniranje organa jer tijelu nedostaje glukoza (pokretač, energija). Da Vas ne buni nemaju svi iste simptome hipoglikemije, međutim češći su vrtoglavica, slabost, umor, zbunjenost.

Često se kod ljudi koji nisu educirani o dijabetesu i hipoglikemiji, ovo stanje povezuje s pijanstvom. Dulja hipoglikemija ne samo da uništava mozak, dovodi do napada sličnih epilepsiji odnosno na koncu i kome. Vrlo jednostavno, naš mozak osim toga što nema dovoljno hrane - on nema niti dovoljno kisika zbog čega dolazi do ovakvim simptoma. Znate li što je noćna hipoglikemija?

Niste sigurni zbog čega dolazi do niske razine šećera u krvi, hipoglikemije?

S jedne strane do pada razine šećera u krvi može doći zbog lijekova koji se nisu iskoristili. Suprotno tome hipoglikemija može biti izazvana preskakanjem ili odgađanjem hrane (premalo ugljikohidrata) ili pretjerana konzumacija alkohola (više ispijanja alkohola a manje hrane). Do niske razine šećera u krvi može doći i ako imate zatajenje srca ili bubrega, lošu prehranu, nenormalnu funkciju hipofize, uslijed šoka ili teških infekcija.

Nemate dijabetes, a primijetili ste česte hipoglikemije? Do pada šećera u krvi može doći i kod osoba koje imaju anoreksiju jer ne unose dovoljno hrane i ne postoji (ili je vrlo malo) glukoze. Imati hepatitis koji pogađa jetru, a koja ne može osloboditi dovoljno glukoze opasno je jer prijeti hipoglikemija. Osim jetre, osobe s tumorom gušterače mogu imati rizik od pojave hipoglikemija.

Hipoglikemija kod djece...

Simptomi hipoglikemije u djece su isti kao i u odraslih osoba, ali problem nastaje u mlađe djece koja zbog dobi ne znaju verbalizirati svoje simptome.

Također, važno je i redovito mjerenje glukoze u plazmi djeteta zbog mogućnosti razvoja „lažne hipoglikemije“ (prisutni simptomi hipoglikemije uz normalnu koncentraciju glukoze u plazmi), ali i zbog nesvjesnosti nastupa hipoglikemije (niska koncentracija glukoze u plazmi bez prisutnih simptoma). Hipoglikemija u trudnoći sa sobom nosi velik rizik od razvoja drugih komplikacija. Zbog toga je važno da trudnice redovito kontroliraju razinu šećera u krvi.

S obzirom na užurbani način života nekada je teško razmišljati o količini i vrsti obroka.

Ipak, moramo!!