Strah od dijabetesa

Autor: IK 18.02.2020.

Ako vrijednosti šećera nisu pod dobrom kontrolom, veća je vjerojatnost od razvoja komplikacija dijabetesa.

Strah od dijabetesa

U središtu svih rasprava i informacija vezanih uz dijabetes uvijek se nalaze pojmovi poput hipoglikemije i hiperglikemije te razvoj mogućih komplikacija.

Neregulirane koncentracije šećera u krvi mogu voditi razvoju komplikacija dijabetesa. Komplikacije se mogu vezati uz zdravlje bubrega, očiju te srca i krvnih žila. Dijagnoza poput dijabetesa te svjesnost o potencijalnim rizicima i komplikacijama mogu ostaviti trag na mentalnom zdravlju pojedinca. 

Kako se nositi sa strahom od dijabetesa?

Navikavanje na kroničnu bolest, pa i dijabetes, nije jednostavno. Samo priopćavanje dijagnoze je veliki stres, a to je tek početak prilagodbe. Dijabetes je vrlo kompleksno stanje koje zahtijeva i medicinsko tretiranje i prilagodbu životnih navika. Učenje o zdravstvenom stanju i načinima regulacije može izgledati vrlo stresno i zahtjevno, kao nešto što nije savladivo. Ipak, prilagodba nije tako strašna kao što se čini na prvu.

Donosimo neke savjete! 

  • Usmjerite se na provjerene zdravstvene portale, kako biste dobili pouzdane zdravstvene savjete. Na Internetu je moguće pronaći mnoštvo savjeta i preporuka, iskustava dobrih i loših. Uvijek imajte na umu kako se svatko od nas razlikuje i svatko od nas drugačije reagira na promjene unutar i oko sebe. Iako je vrijedno čuti tuđe mišljenje i iskustvo, ne vrijedi jedan savjet za sve. Upoznajte svoje tijelo i svoj dijabetes kako biste ga najuspješnije regulirali. 
  • Redovito se kontrolirajte kod svog liječnika opće prakse, i svog dijabetologa. Redovitim praćenjem dijabetesa možete prevenirati razvoj komplikacija i drugih bolesti. Zapamtite kako ne mora svaki dijabetičar imati komplikacije, niti se svakom dijabetičaru mora amputirati noga. 
  • U regulaciju dijabetesa uključite važne osobe iz okoline - partnericu ili partnera, sestru ili brata, prijateljicu ili prijatelja, svoje dijete ili roditelja. Kada smo u strahu, ne možemo čuti sve važne informacije, niti biti objektivni prema vlastitim doživljajima. Uključivanje značajne osobe može pomoći u boljem svladavanju važnih informacija i boljoj regulaciji bolesti. 
  • Razgovarajte o svom stanju s bliskim ili stručnim osobama. Sasvim je u redu ne biti u redu i teško se nositi s prihvaćanjem dijagnoze kronične bolesti zbog koje morate promijeniti sve navike koje su vam ugodne i poznate. No, u tome mogu pomoći vama drage osobe, ali i stručnjaci za mentalno zdravlje - psiholozi. 

Samo hrabro! 

Većini dijabetičara se privikavanje na bolest činilo nemoguće, no uspjeli su. Budite postojani i ustrajni, i trud će se isplatiti!