Kako lijekovi utječu na naše tijelo? Koliko dugo traju nuspojave lijekova?

Autor: Sandra Peternek 29.01.2020.

Različite vrste lijekova utječu na naše tijelo na različite načine, a o čemu to ovisi? Što s lijekovima kojima je istekao rok trajanja, gdje ih baciti?

halmed_zeljana

Uputa o lijeku službeni je dokument koji sadrži sve važne informacije o tome kako se lijek (ne) primjenjuje, na što biste trebali obratiti pozornost.

Uputa o lijeku isto tako daje informacije o mogućim znakovima i simptomima, odnosno nuspojavama koje mogu nastupiti.

Nuspojave lijekova za dijabetes

Nuspojave koje se mogu javiti uz primjenu određenog lijeka vezani uz uz djelatnu tvar. Djelatna tvar je odgovorna za učinak lijeka, a lijekovi koji imaju istu djelatnu tvar najčešće imaju iste nuspojave. Nuspojave lijekova se razlikuju ako se radi o tabletama ili kremama zbog drugačije primjene. 

Najčešće nuspojave oralnih lijekova (tableta) za dijabetes

Oralni lijekovi za dijabetes, recimo metformin, najčešće nuspojave uglavnom su probavni problemi (proljev ili mučnina). 

Najčešće nuspojave inzulina 

Po svome sastavu, načinu i primjene brzini djelovanja inzulini se međusobno razlikuju. Najčešće nuspojave kod primjene inzulina su hipoglikemija, odnosno pad razine šećera u krvi. Osim toga moguće je i oticanje zglobova, naticanje, zadržavanje vode i problemi s vidom. Ipak, ono što se najčešće iskusi u pacijenata su promjene na koži ako se ne mijenja mjesto davanja inzulina. Tada nastaju odebljanja na koži ili kvrge.

Sumnje na nuspojave prijavljuju se odgovornoj Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, HALMED – na dnu stranice Dijabetes.net.

Bitno je za naglasiti kako svaki lijek na svome pakiranju mora imati izražen rok trajanja (unutarnjem ili vanjskom pakiranju). On je izražen u obliku slova EXP i datuma. Ako niste sigurni u rok valjanosti, tada se lijek ne bi trebao primijeniti.

Lijekovi kojima je istekao rok trajanja, ili ako osoba premine, trebali bi se vratiti ili u ljekarnu dok se penovi vraćaju u ordinacije obiteljske medicine.