Koji alkohol smijem piti ako imam dijabetes?

Autor: Sandra Peternek 04.02.2020.

Nekada je ispijanje čaše piva ili žestokih pića dio svakodnevice, ali ako imate dijabetes onda to mora biti drugačije. Je li u redu piti alkohol?

Koji alkohol smijem piti ako imam dijabetes?

Ispijanje alkohola je stvar osobne odluke te ovisi samo i isključivo o Vama. Međutim, ako imate dijabetes bitno je znati i zapamtiti da alkohol itekako utječe na razinu šećera u krvi jer su bogati ugljikohidratima.

Koliko je sigurno da osobe s dijabetesom piju alkohol?

Nije neobično da u jesensko vrijeme ordinacije budu pune pacijenata s povišenim vrijednostima šećera, jer se u to vrijeme pogotovo konzumira jako puno grožđa i smokava. Odlučite li piti alkohol natašte brzo će doći do hiperglikemije, a nedugo zatim i do hipoglikemije.

Koji alkohol smijem piti ako imam dijabetes?

Pića poput šampanjca, suhe sorte vina ili rose vina imaju manju količinu ugljikohidrata što znači da će sporije dizati vrijednosti šećera u krvi.

Alkohol bi se u pravilu trebao izbjegavati, posebice ako ste na inzulinskoj terapiji jer može doći do hipoglikemije. Posebice je važno naglasiti da se on ne bi smio konzumirati tijekom večernjih sati jer su moguće epizode hipoglikemije tijekom sna. S druge strane, alkohol povećava i energijski unos što dovodi do povećanja tjelesne težine.

Isto tako zapamtite da se simptomi hipoglikemije često povezuju s pijanstvom. Ako ste na inzulinu ili oralnim lijekovima poput silfonilurea postoji veća mogućnost od hipoglikemije. Imate li oštećenja živaca uzrokovanih dijabetesom, i ako pijete alkohol to će još gore utjecati na vašu regulaciju – imat ćete jači osjećaj boli i trnjenja.

dijabetes_pivo

Što je preporuka za sigurno pijenje alkohola?

Za žene vrijedi pravilo od 2-3 čašice alkoholnog pića od 0.5 dcl, ili 0.5 dcl lager piva koje ima 4% alkohola odnosno 1.5 dcl crnog vina koje ima 13% alkohola.

Za muškarce vrijedi pravilo od 3-4 čašice alkoholnog pića od 0.5 dcl, 0.75 dcl lager svijetlog piva s 4% alkohola odnosno 2 dcl crnog vina od 14% alkohola.

Nikako se ne preporuča piti alkohol svaki dan nego ograničiti unos na jednom tjedno. Odmorite svoju jetru! I ne zaboravite, jedite prije spavanja i prije nego odete van piti alkohol.

baermen_dijabetes

Koliko je prehrana važna u liječenju dijabetesa? Koje su Vaše enrgijske potrebe za dan?

Osim energijskog unosa bitni su makronutrijenti, odnosno mikronutrijenti.

U prehrani 45 do 60% dnevnog energijskog unosa trebali bi biti ugljikohidrati.

Udio bjelančevina u prehrani trebao bi biti između 10 do 30 %, biljnog ili životinjskog porijekla.

Masti bi trebale činiti ostatak, odnosno 20% ukupnog energijskog unosa. Svakako bi se trebale izbjegavati zasićene masne kiseline, a po mogućnosti povećati nezasićene masne kiseline (maslinovo ulje). U praksi to znači kada konzumirate masniju hranu, koja je uglavnom ukusnija, ona će povećati energijski unos.

Jedan gram ugljikohidratne hrane dovodi do 4 kcal, a mast dovodi do 9 kcal.