Dijabetes i hrana u restoranima

Autor: Sandra Peternek 28.11.2019.

Dijabetes i hrana u restoranima

Koliko su restorani prilagođeni osobama s dijabetesom, celijakijom ili sličnim bolestima?

Svi smo se barem jednom zatekli u restoranu a jednako tako i zapitali - koliko su nam restorani prilagođeni po pitanju brojanih nutritivnih vrijednosti? Ovo ne govorimo samo za osobe s dijabetesom, nego i one koji imaju probleme s kardiovaskularnim sustavom ili imaju celijakiju ili pak nešto treće...

Postoje li restorani prilagođeni osobama s dijabetesom? U našoj okolini takve baš nismo imali prilike uočiti, ali postoje trikovi s menijima u restoranima!

Imate li dijabetes vrlo dobro znate koliko je prehrana važna. Prilično ju je lako organizirati kada obroke pripremate doma, ali život nije toliko predvidljiv te vjerojatno niste u mogućnosti baš svaki dan obroke unaprijed pripremati.

Nema potrebe da odbijate pozive u restoran samo zbog toga što imate dijabetes.

Odaberite zdraviji obrok s menija – pri čemu imajte na umu da i oni imaju dodane masnoće i šećere. Međutim, nađete li se u restoranu na kojem nema zdravijeg obroka, ne brinite! Isto tako, najčešće vrijeme kada jedete u restoranu nije vaše uobičajeno vrijeme kada jedete. To sa sobom nosi planiranje jer morate lijekove ili inzulin prilagoditi obroku. Savjet: Kada se nađete u prepunom restoranu u kojem prilično dugo trebate čekati na obrok (pri čemu ste jako gladni) riskirate hipoglikemiju. 

Smijete li jesti šećer ako imate dijabetes? Pročitajte. Brine Vas sol u prehrani i kako utječe na zdravlje?

Biranje s menija

Bez obzira na to jedete li nešto češće u restoranima ili pak vrlo rijetko obratite pažnju na vrstu hrane koju odabirete. Primjerice, ako ste došli u restoran brze hrane i okruženi ste pizzama, kremastim umacima, hamburgerima ili slatkišima – vjerojatno znate da će razina šećera u krvi porasti. Češća konzumacija ovakvih jela vrlo brzo dovest će do povećanja tjelesne težine, kolesterola, krvnog tlaka itd. Iako smo svjesni kako se takva hrana ne može u potpunosti izbjegavati, svakako je savjet ograničiti ju te se držati pripremljenih obroka kod kuće.

Nekoliko savjeta kada birate obrok s menija

Predjelo. Jela pržena u dubokom ulju ili prekrivena bogatim slojem umaka krcata su kalorijama i masnoćama. Često se za predjela poslužuju topla peciva s dodanim umakom, prerađeni suhomesnati proizvodi ili razni sirevi. Svakako ovakva predjela pokušajte izbjeći jer je zdravije i kvalitetnije predjelo salata, juha ili recimo povrće sa žara.

Glavno jelo. Glavna jela u restoranima pokušajte malo izmijeniti, tražite više povrća kao prilog, nešto malo manje mesa i porciju salate sa strane. Pečeni, prženi ili pire krumpir (koji uključuje dodani maslac) bogati su kalorijama i ugljikohidratima.  Ako možete, umak i priloge naručite sa strane kako biste bolje kontrolirali što se nalazi na tanjuru. Još jedan savjet odnosi se na meso, pokušajte se držati što manje mljevenog mesa, a što više bijelog mesa ili ribe!

Desert. Nađe li se omiljeni kolač ili puding na meniju – naručite ga i podijelite s prijateljem (nema ništa loše u tome!). Ima li na istome količina šlaga, kreme ili drugog umaka zatražite desert bez toga. Svježe voće idealan je izbor.

Piće. Kada ste u restoranima vjerojatno dolazite u napast naručiti si gazirano piće, čašu vina ili piva. Međutim, obična voda ipak bi bila pametniji izbor jer neće utjecati na razinu šećera u krvi.

Zamjena okusa, o čemu se radi?

Tražite li zdravije obroke pokušajte miješati okuse – gorko i kiselo primjerice? Hrana će primiti drugačiji okus a vi ste sigurni da ste odabrali zdraviju verziju obroka!

U praksi ...

Mesna jela. Dobar izbor = odrezak bez umaka, pečena grill piletina. Loš izbor je odrezak u umaku, pohano meso, pečeno meso s dodatnim umacima.

Riblje jelo. Dobar izbor = pečeni losos ili tuna, riba u pećnici ili na tavi s minimalno ulja, salata od tune. Loš izbor = pohani oslić, prženi škampi, riba u umaku.

Tjestenina. Dobar izbor = tjestenina s povrćem u umaku od rajčice, špageti Bolognese, tjestenina s tunom. Loš izbor = tijesta sa sirom, kremastim umacima, lazanje.

Jela s povrćem. Dobar izbor = paprike punjene povrćem, omleti s povrćem, riža s povrćem. Loš izbor = zapečeno povrće s umakom, pohano povrće ili prženo u dubokom ulju.