Bitno je manje soliti

Autor: Sandra Peternek 28.11.2019.

Bitno je manje soliti

Sol je bila dragocjena roba oko koje su se vodile bitke još od srednjeg vijeka.

Danas je ona neizostavan dio svake kuhinje, međutim trebaju li ju samo oboljeli od dijabetesa racionalno koristiti?

Od davnina se ratovalo zbog soli, oduvijek je bila skupocjena i dragocjena toliko da se smatra da je ponekad i plaća bila sol. 

Od tada je u engleskom nazivu "salary" naziv za plaću odnosno sol.

Možete li izdvojti jelo koje u sebi ne sadrži sol? Slana jela, slatka jela bez obzira radi li se o ribi, mesu ili nekim drugim vrstama jela. S druge strane, sol se koristi i u kućanstvu jer u doticaju s octom suzbija nakupine kamenca.

Prerađena sol već nekoliko desetaka godina ima lošu reputaciju jer ju se najčešće povezuje s visokim tlakom, rizikom za dijabetes i svim drugim bolestima srca i krvnih žila. Sve je ovo negativna poveznica jer sol zadržava vodu u tijelu.

Zbog toga je bitno držati se umjerenog unosa soli!

To naravno ne znači da biste trebali u potpunosti izbaciti sol iz svoje prehrane, nego ju smanjiti i svesti na minimalnu količinu.

Dodatno obrađena hrana u sebi ima veliku količinu soli i šećera kako bi mogla imati dulje vrijeme trajanja ali i kako bi imala dobar okus što je garancija da će se tom proizvodu kupci iznova vraćati. Najčešće se preporučuje prehrana koja u sebi ima namirnice koje nisu previše termički obrađene.

Što sol znači za osobe oboljele od dijabetesa?

Preporučena dnevna doza unosa soli iznosi tek 2 grama dovoljna kako bi organizam normalno funkcionirao.

Međutim, tolerira se unos do maksimalnih 6 grama soli dnevno, iako se smatra da je i to previše.

Podatak koji zapanjuje jest da osoba u razvijenim zemljama, pa i u Hrvatskoj dnevno u organizam unese do 18 grama više soli. Podaci na svjetskoj razini isto tako zabrinjavaju, naime u 40% slučajeva muškarci mlađi od 60 godina imaju veću sklonost srčanog ili moždanog udara. Svake godine prekomjeran unos soli uzrokuje preko 2,3 milijuna prijevremenih smrti.

Smatra se kako prekomjeran unos soli u organizam ima opasniji učinak nego unos šećera u prehrani.

Opće preporuke za unos soli u organizam 1 gram za djecu od 1 do 3 godine 2 grama za djecu od 4 do 6 godina 4 grama za djecu od 7 do 10 godina 5 grama za sve ostale dobne skupine  

Razjasnimo!

Je li zdravija krupna ili sitna morska sol? Iako se krupna sol najčešće po medijima promovira kao nešto zdravija varijanta, ona se zaista ne razlikuje od standardne soli. Isto vrijedi i za tzv. cvijet soli ili himalajsku sol.    

 

Izvori:

https://wb.md/2X2UZIx