Bitno je manje soliti

Autor: IK 28.11.2019.

Bitno je manje soliti

Danas je sol neizostavan dio svake kuhinje, međutim trebaju li ju samo oboljeli od dijabetesa racionalno koristiti?

Sol je bila dragocjena roba oko koje su se vodile bitke još od srednjeg vijeka.  Od davnina se ratovalo zbog soli, oduvijek je bila skupocjena i dragocjena toliko da se smatra da je ponekad i plaća bila sol.  Od tada je u engleskom nazivu "salary" naziv za plaću odnosno sol.

I slana jela i slatka jela sadrže i sol i šećer. Prerađena sol već nekoliko desetaka godina ima lošu reputaciju jer ju se najčešće povezuje s povećanim rizikom razvoja hipertenzije i drugih krvožilnih problema, dijabetesa te drugih kroničnih nezaraznih bolesti. 

Začini!

To naravno ne znači da biste trebali u potpunosti izbaciti sol iz svoje prehrane, nego ju smanjiti i svesti na minimalnu količinu. Umjesto soli, u kuhinji se mogu koristiti drugi začini koji će hrani dati bogat i zanimljiv okus. Đumbir, kumin, papar i čili papričice će ubrzati metabolizam i dati posebnu notu jelu. Bosiljak, peršin i origano će dati puninu okusa svakom jelu. 

Unos soli

Preporučena dnevna doza unosa soli iznosi tek 2 grama dovoljna kako bi organizam normalno funkcionirao. Osim dosoljavanjem, sol se unosi različitom hranom, čak i onom koja se ne čini bogata soli na prvi pogled. Mesne prerađevine (naresci), grickalice i slatkiši također sadrže dol. S duge strane u Hrvatskoj prosječna odrasla osoba unosi i do 18 grama soli dnevno. Zabrinjavajuća je informacija kako svake godine prekomjeran unos soli uzrokuje preko 2,3 milijuna prijevremenih smrti.

Vrste soli

Osim konzumne sitne soli, u kuhanju možete koristiti i krupnu sol ili cvijet soli. Krupnije vrste soli dodajte pri kraju kuhanja, a isto vrijedi i za sve začine.