Dijabetes i "brza hrana"

Autor: Sandra Peternek 08.12.2019.

Dijabetes i "brza hrana"

Brza hrana (često nazivana 'junk food' - hrana smeće) postala je financijski dostupna i raširena.

Mogu li oboljeli od dijabetesa uživati u brzoj hrani?

Ubrzani način života, premalo vremena za kuhanje i slični razlozi česti su izgovori kada posežemo za brzom hranom. Brza hrana povezana je u brojnim istraživanjima s mnogim zdravstvenim problemima poput pretilosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnim bolestima.

Postoje li prednosti brze hrane

Osim što je, kako sam naziv kaže, brzo gotova, karakteristike takve hrane su brzina pripreme, praktičnost i dobar okus. Brza hrana obično se jednako brzo pojede, baš kao što se brzo i pripremi u restoranu ili pak štandu brze hrane, a nerijetko za konzumaciju ne treba niti pribor za jelo već se jede rukama. Ključ popularnosti je mogućnost da se na brzinu zadovolji nepce. Brza se hrana često temelji na velikim količinama soli, šećera i umjetnih dodataka kako bi se poboljšao okus.

Nedostaci

Mnogo je nedostataka kod brze prehrane koji direktno utječu na zdravlje:

Aditivi / dodaci

Brza hrana obiluje mastima, dodanim šećerom, soli a može sadržavati i aditive, pojačivače okusa koji štetno utječu na organizam. Svi navedeni sastojci brzoj hrani dodaju bolji okus, ali kao nedostatak je velika kalorijska vrijednost štetna za zdravlje ako se prečesto konzumira.

Pretilost

Glavni uzročnik povezanosti brze hrane i pretilosti je visoka kalorijska vrijednost. Jela brze hrane često su energetski "gusta" jer se u relativno malim porcijama nalazi velik broj kalorija.

Zdravlje

Istraživanja pokazuju kako je brza hrana odgovorna za otpornost na inzulin. Osim inzulinske rezistencije, redovita konzumacija brze hrane povezana je  većom stopom srčanih bolesti, moždanog udara i nekih vrsta raka.

Ovisnost

Je li moguće da brza hrana izaziva ovisnost? Nažalost, da. Česte su pojavljuju pritužbe da brza hrana uzrokuje ovisnost, a u zadnje vrijeme mnogo istraživanja podupire takve izjave. Jedna takva studija, napravljena 2010. godine od strane The Scripps Research Institute, pokazala je kako brza hrana pretjerano stimulira osjećaj ugode u mozgu što dovodi do ovisnosti od izbjegavanja negativnog stanja i osjećanja u mozgu.