Da ne dođe do amputacije …

Autor: Sandra Peternek 25.11.2019.

Da ne dođe do amputacije …

Jedna od komplikacija dijabetesa je amputacija noge odnosno stopala.

Što je amputacija, zašto moram voditi računa o stopalima i kako pomoći osobi kojoj prijeti amputacija?

Dijabetes je bolest koja, ako se ne kontrolira redovito, u jako kratkom periodu može uzrokovati brojne komplikacije vašem tijelu.

Jedna od komplikacija, ujedno Vama i okolini najvidljivija odnosi se na amputaciju prsta, dijela noge ili cijele noge. Svima nam je poznato koliko je njega stopala bitna, međutim koliko ih često pregledavate? Znate li na što biste trebali pripaziti?

Zašto dolazi do amputacija?

Zbog visoke razine glukoze u krvi, metabolički proces je poremećen. To utječe na rad živčanog sustava koji organizam opskrbljuje krvlju, a koji do nogu najsporije dolazi. Noge su najčešće pogođene jer je tamo slabija cirkulacija, krvne žile postaju razrijeđene (polineuropatija) što uzrokuje razvoj dijabetičkog stopala ili ulkusa.

Što učiniti?

Mjere se odnose na amputaciju, odnosno uklanjanje dijelova ekstremiteta na vrijeme kako bi se pacijent spasio od smrti. To je izuzetno složen postupak, a izvođenje takve operacije nemoguće je bez brojnih lijekova. Amputacija je jedina djelotvorna metoda. Ako ne dođe do infekcija ili sličnih problema, bolesnik se može vratiti svakodnevnim obavezama.

Jednako tako, brži povratak u radnu okolinu moguć je i zbog protetike koja se danas razvijena. U kasnijoj fazi slijedi i fizioterapija, postupci masaže itd. Izuzetno je važno da se mišići nakon amputacije vrate u funkciju kako ne bi došlo do njihova propadanja jer je to teško zaustaviti. U samom procesu amputacije, liječnici pokušavaju zadržati zdraviji dio ekstremiteta, ali ako se operacija ne izvede na vrijeme onda se nekroza širi i zahvaćeni prostor je sve veći.

Što nakon amputacije?

Nakon amputacije bolesnik strogo miruje. Ako je amputiran dio noge, potrebno je nositi čarape od prirodnih vlakana dok je sintetika strogo zabranjena. Preporučena je i lagana masaža stopala. Sam ekstremitet treba podići na jastuk ili deku kako bi se protok krvi nesmetano odvijao. U kasnijoj fazi pješačenje sporijim tempom najbolja je vježba za oboljele od dijabetesa, jednako kao i redovita kontrola glukoze u krvi.

Da ne dođe do dijabetičkog stopala ...

Znakovi upozorenja su žuljevi na stopalima, otok stopala ili zglobova, hladne noge, promjene boje stopala, bol za vrijeme mirovanja ili šetnje, otvorene rane, rane koje ne zacjeljuju, urasli nokti i slično.

Pregled stopala

Pregled stopala obuhvaća svakodnevno pregledavanje tabana, noktiju, prostora među nožnim prstima, obratite pažnju na crvenilo, otok ili natiske. Obavezno je brisanje stopala mekim ručnicima između nožnih prstiju, ravno rezanje noktiju (bez zaobljavanja), nanošenje hidratantnih krema po tabanu ali ne između prstiju.

Lagane vježbe stopalima odnose se na pomicanje nogu naprijed – nazad, kružni pokreti u skočnom zglobu. Što se tiče obuće, potrebna je cipela dovoljno široka i bez šavova, izrađena od laganog materijala, bez neravnina i nabora.

Psihička pomoć

Suočavanje s ovom kompilacijom prilično je teško, pogotovo jer utječe na sve aspekte i kvalitetu života. Prilagodba na amputirani dio traje neko vrijeme, uzmite si vremena da se naviknete na novonastalo stanje.

U takvim situacijama s obitelji i svojim zdravstvenim timom pokušajte naći način kako se što brže i jednostavnije prilagoditi.