Kineziterapija i fizikalna terapija kod dijabetičkog stopala

Autor: Sandra Peternek 21.01.2020.

Oštećenja na stopalima nastaju zbog dugotrajno nereguliranog dijabetesa, a u nastavku saznajte više o terapiji za dijabetičko stopalo.

Kineziterapija i fizikalna terapija kod dijabetičkog stopala

Dijabetička polineuropatija nastaje zbog oštećenih perifernih živaca, koji su oštećeni zbog loše regulacije visokih vrijednosti šećera.

Jeste li znali da se stopalo sastoji od ukupno 26 manjih kostiju međusobno povezanih sa 14 mišića i tetiva kao i mekotkivnih zadebljanja? 
Iako su često zanemarena, stopala zaista imaju svakodnevnu funkciju prijenosa težine tijela na podlogu bilo tijekom hodanja ili trčanja. Koliko je bitna njega stopala, pročitajte ovdje.

Oštećenja na stopalima mogu biti osjetilne prirode pa su stopala vrlo neugodno bolna na dodir, ali i sto tako i estetske promjene u izgledu. Konkretno na stopalima dolazi do slabljenja mišića i skraćivanja tetiva pa onda na koncu i do promjena u statici stopala. 
Poremećena statika stopala uzrokuje natiske na tabanima, žuljeve i kurje oči.

Terapije za dijabetičko stopalo

Kineziterapija je prva vrsta terapije kojom se započinje, a uključuje vježbe istezanja i jačanja mišića kako ne bi došlo do spuštanja svoda stopala. Ostale vrste terapije su magnetoterapija i elektroterapija, kojima se utječe na prokrvljenost i jačanje mišića stopala i potkoljenica.

Magnetoterapija je isto tako vrsta terapija kojom se potiče cirkulacija i jačaju mišići stopala. Koristeći ovu vrstu terapije stopala se stavljaju u kolutove magnetnih polja što povoljno djeluje na trnce i doprinosi osjećaju topline. Ove vrste terapije daju korisne rezultate preporučuju se primijeniti svakih 6 do 8 mjeseci i to u 20 seansi.

Kineziterapija su vježbe za stopala koje se rade svakodnevno i to kroz određen broj ponavljanja. Vježbe koje se preporučuju mogu se raditi u sjedećem ili ležećem položaju. Započinje se raditi 5 do 8 puta u početku pa sve do granice boli i neugode. Svaki pokret koji se radi bitno je zadržati nekoliko sekundi i ne zaboraviti na pravilno disanje.
Pravilno disanje odnosi se na udah kroz nos kod izvođenja pokreta, a izdah kroz usta nakon izvođenja pokreta. Vježbanje stopala nikako ne bi smjelo biti neugodno! Nakon svake vježbe bitno je odmoriti stopala nekoliko sekundi.

Vježbe za stopala koje možete raditi kod kuće

  • Započnite sa savijanjem i pružanjem prstiju
  • Širenje i skupljanje prstiju
  • Pomicanje stopala iz gležnja od glave prema podlozi
  • Pomicanje stopala unutra prema van
  • Pomicanje palčeva od ostatka stopala (širenje stopala)

Vježbanje stopala se nikako ne preporučuje ako se događaju neki upalni procesi poput ulkusa, gangrena ili drugih upala zbog kojih je potrebno mirovanje.