U Hrvatskoj je najviše amputacija

Autor: Sandra Peternek 29.11.2019.

Studeni je mjesec posvećen borbi protiv dijabetesa, međutim izazovi u Hrvatskoj dijabetologiji traju čitavu godinu.

Tijekom prošle godine došlo je do značajnijih iskoraka u dijagnostici, odnosno liječenju šećerne bolesti. Oboljelima od dijabetesa tako su postale dostupnije nove tehnologije za kontinuirano mjerenje razine šećera u krvi čime im je olakšana svakodnevica. Ovakva revolucija u kontinuiranom mjerenju liječnicima i oboljelima je omogućila kvalitetnije praćenje vrijednosti šećera tijekom dana. 

Usprkos ovakvoj revoluciji i svim suvremenim terapijama koje su danas u Republici Hrvatskoj dostupne, bilježi se sve veći broj komplikacija. Govorimo li o komplikacijama surova je stvarnost da smo zemlja s najviše amputacija potkoljenica uzrokovanih dijabetesom. 

Prof. dr. sc. Milan Vrkljan kao Pročelnik Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma pri KBC Sestre Milosrdnice govori o ovakvim poražavajućim podacima i slučaju mlade žene kojoj je amputacija promijenila kvalitetu života. 

Da bi se na vrijeme spriječio nastanak ili razvoj dijabetičkih komplikacija potrebno je na vrijeme uočiti promjene koje mogu nastati na stopalu.  Upravo zbog toga vrlo je važno znati sve o komplikacijama koje se mogu razviti, ako govorimo o dijabetičkom stopalu onda o načinu provođenja higijene i njege stopala kao i o samopregledu. Dodatno, važno je pridržavati se preporuka o održavanju higijene kod bolesnika s dijabetesom. Osim svakodnevnih higijenskih mjera koje uključuju kupke, higijenu noktiju, održavanje elastičnosti kože potrebno je nositi prikladnu obuće i čarapa kao i provođenje određenih vježbi prema savjetu fizioterapeuta.