Amputacija stopala

Autor: IK 01.04.2021.

Amputacija stopala

Jedna od komplikacija dijabetesa razvoj dijabetičkog stopala, zbog čega nakon nekog vremena može doći do potrebe za amputacijom. Što je amputacija, zašto moram voditi računa o stopalima i kako pomoći osobi kojoj prijeti amputacija?

Dijabetičko stopalo

Prvi znakovi dijabetičkog stopala su žuljevi na stopalima, otok stopala ili zglobova, hladne noge, promjene boje stopala, bol za vrijeme mirovanja ili šetnje, otvorene rane, rane koje ne zacjeljuju, urasli nokti i slično. Preporučuje se svakodnevno pregledavanje tabana, noktiju, prostora među nožnim prstima. Posebnu pažnju obratite na crvenilo, otok ili natiske. Obavezno je brisanje stopala mekim ručnicima između nožnih prstiju, ravno rezanje noktiju (bez zaobljavanja), nanošenje hidratantnih krema po tabanu ali ne između prstiju. Dodatno, lagane vježbe stopalima odnose se na pomicanje nogu naprijed – nazad, kružni pokreti u skočnom zglobu. Što se tiče obuće, potrebna je cipela dovoljno široka i bez šavova, izrađena od laganog materijala, bez neravnina i nabora.

Zbog visoke razine glukoze u krvi, metabolički proces je poremećen. To utječe na rad živčanog sustava koji organizam opskrbljuje krvlju, a koji do nogu najsporije dolazi. Noge su najčešće pogođene jer je tamo slabija cirkulacija, krvne žile postaju razrijeđene (polineuropatija) što uzrokuje razvoj dijabetičkog stopala ili ulkusa.

Komplikacija dijabetičkog stopala

Dijabetičko stopalo, ako se ne kontrolira i ne reagira na vrijeme, može voditi nizu komplikacija, zbog čega se mora poduzeti drastičan korak - amputacija stopala. Dio ili cijelo stopalo uklanja se u svrhu zaustavljanja napredovanja teškoća povezanih s dijabetičkim stopalom. Iako se radi o velikom zahvatu, većina bolesnik se može brzo vratiti svojem uobičajenom životu te ga živjeti kvalitetno. Zahvaljujući napretku medicine, danas postoji niz mogućnosti nadomještanja, odnosno protetike. 

Po operaciji, važno je njegovati ranu te se redovito kontorolirati kod svog liječnika. U kasnijoj fazi slijedi i fizioterapija te postupci masaže.Preporučuje se nošenje čarapa od prirodnih vlakana dok je sintetika strogo zabranjena. Nakon fizioterapije i masaža, s vremenom bi bilo dobro uključiti umjerenu tjelesnu aktivnost, najbolje šetnju umjerenog intenziteta.  

Psihološka pomoć

Suočavanje s ovom kompilacijom prilično je teško, pogotovo jer utječe na sve aspekte i kvalitetu života. Prilagodba na amputirani dio traje neko vrijeme, uzmite si vremena da se naviknete na novonastalo stanje. U takvim situacijama preporučuje se potražiti podršku u članovima obitelji i drugim bliskim osobama. Osim medicinskih stručnjaka i fizioterapeuta, dobro je potražiti i pomoć zdravstvenog psihologa. On će pružiti podršku, ali i i poučiti bolesnika kako se bolje nositi s novonastalom situacijom.