Što je dijabetičko stopalo?

Autor: Sandra Peternek 27.11.2019.

Što je dijabetičko stopalo?

Posljedica dijabetičkog stopala su amputacije donjih ekstremiteta – konkretno prstiju, stopala ili potkoljenica.

Česta komplikacija šećerne bolesti je neuropatija, odnosno bolest perifernih živaca. Od javnog je značaja da komplikacija šećerne bolesti bude sve manje. Ako govorimo o amputacijama koje se izvode polovica njih uzrokovana je dijabetesom. Ono što se najčešće u liječničkoj praksi gleda i to u više od 80% slučajeva, su teške i tragične posljedice dijabetičkog stopala poput razvoja dubokih infekcija ili gangrena (velikih rana na stopalima).

Dijabetičko stopalo najčešće se manifestira smanjenom osjetljivošću stopala – konkretno su to simptomi utrnutosti stopala, pečenje ili žarenje tabana, slabost u mišićima nogu i stopala a često dolazi i do problema ravnoteže u nogama.

Ovakvi se simptomi uglavnom razvijaju na objema nogama i to na prstima stopala. Dijabetičko stopalo u kasnijoj fazi obuhvaća površinu koju obuhvaća čarapa.

Dijabetičko stopalo nastaje zbog povišenih vrijednosti razine šećera koje imate dulje vrijeme, a pri čemu je i prosjek HbA1c prilično visok. Svakako je potrebno voditi računa o vrijednostima šećera kako ne bi došlo do komplikacija šećerne bolesti, a osim toga svakodnevno potičite perifernu cirkulaciju u nogama.

dijabet_stopalo

Iskustvo gđe.Marije (66 godina)

Šećernu bolest tipa 1 dobila je sa navršenom 21 godinom. Unazad dvije godine primijetila je prve probleme sa stopalima. Naime, prilikom tuširanja u tuš kabini nije osjetila toplinu vode. Nakon tuširanja je htjela namazati stopala hidratantnom kremom i shvatila koliko su ona vruća.

Nije pridavala preveliku važnost problemima sa stopalima nekoliko mjeseci, dok to isto stopalo nije počelo oticati i tamniti. Tada je potražila liječničku pomoć, a kako vijesti nisu bile dobre bila je odmah upućena kirurgu. Od dana kada je potražila liječnički savjet do trenutka amputacije prošla su gotovo dva dana.

Prošlo je gotovo dvije godine od amputacije. Sada se stanje stabiliziralo, bolovi su nestali, oteklina je splasnula i lakše je snalaženje u svakodnevnim situacijama.