Mogu li spriječiti komplikacije dijabetesa?

Autor: Sandra Peternek 05.06.2019.

Mogu li spriječiti komplikacije dijabetesa?

Kada se jednom pojave komplikacije dijabetesa onda nema nazad!

Koji su mogući problemi i velike opasnosti dijabetesa s kojima se možete susresti?

Ako ne idete na redovite kontrole, vrijeme je da to promijenite! Povišene vrijednosti šećera u krvi, masti i tlaka dovode do ozbiljnih problema. Komplikacije se mogu zaustaviti u ranim fazama pa zbog toga neprestano naglašavamo važnost tjelovježbe, prehrane i redovite terapije.

Bolest očiju

Velik dio ljudi s dijabetesom razvijaju probleme s očima. Najteži oblik oštećenja vida vodi do trajne sljepoće! Zbog toga su bitne redovite očne kontrole i pregledi. Ako se komplikacije na očima otkriju dovoljno rano, možete dobiti na vremenu i spriječiti sljepoću. Ključ je u dobroj kontroli razine šećera u krvi.

Problemi sa srcem

Problemi sa srcem i krvnim žilama najčešće se javljaju kod osoba s dijabetesom, a osim toga nije rijetkost pojava moždanog udara. Svi se ovi problemi događaju zbog povišenog krvnog tlaka, masnoća i visoke razine šećera u krvi.

Bolesti bubrega

Jedna od najčešćih komplikacija koje se zaista mogu spriječiti ako su razine šećera u krvi pod kontrolom su i bolesti bubrega. Do bolesti bubrega dolazi jer su oštećene male krvne žile što dovodi do čak i otkazivanja rada bubrega. I to se može spriječiti: održavanje dobre razine šećera u krvi i krvnog tlaka.

Oštećenje živaca

Kada su vrijednosti razina šećera u krvi konstantno povišene dolazi do promjena na živcima u tijelu, a najviše su pogođeni živci u nogama odnosno stopalima. Pa se onda često pojavljuju osjećaji žarenja i trnjenja – odnosno do gubitka osjeta u nogama što dovodi do većih problema  poput ulceracija, infekcija i na koncu amputacija! Oštećenje živaca (neuropatija) može dovesti i do erektilne disfunkcije, problema s probavom i mokrenjem.

Dijabetičko stopalo

Zbog slabe cirkulacije u nogama dolazi do oštećenja krvnih žila, pa je samim time povećan rizik od infekcija i amputacija. Da ne bi došlo do ovih problema važan je redoviti pregled stopala.

Usna šupljina

Osobe s dijabetesom imaju veći rizik od pojave gubitka zuba i drugih problema sa zubima. Zubno tkivo je oštećeno zbog povišenih razina šećera u krvi stoga dolazi do njegova propadanja. Jako je važno dovesti glikemije pod kontrolu i redovito se brinuti u usnoj šupljini (i odlaziti stomatologu na kontrole!)

Trudnoća

Kod trudnica (ili žena koje pokušavaju ostati trudne) a imaju dijabetes često je problem što visoke razine šećera u krvi utječu na razvoj ploda. Tako su djeca često nešto veća i teža dok su prisutni i problemi na porodu. Jednako tako djeca majki s dijabetesom imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.