Je li dijabetes tip 3 zapravo Alzheimerova bolest?

Autor: SP 28.02.2020.

Sve se češće dijagnosticira Alzheimerova bolest koja je poznatija kao zaboravljivost odnosno demencija. Zašto je ima sve više?

Je li dijabetes tip 3 zapravo Alzheimerova bolest?

Diabetes mellitus (ukratko dijabetes ili DM) odnosno šećerna bolest obično se odnosi na tri najpoznatije vrste; dijabetes tipa 1 (DT1), dijabetes tipa 2 (DT2) i gestacijski (trudnički) dijabetes. Brojna istraživanja predlažu da se Alzheimerova bolest klasificira kao dijabetes tipa 3. Prema podacima s KBC Zagreb, procjenjuje se da u svijetu od Alzheimerove bolesti boluje 24 milijuna ljudi, dok brojke u Hrvatskoj govore o približno 8000 oboljelih, dok se liječi tek oko 800 ljudi. Puno je istraživanja koje sugeriraju povezanost dijabetesa tipa 2 i Alzheimerove bolesti. Iako još rezultati nisu dovoljno jasni i precizni, smatra se da su osobe s dijabetesom tipa 2 izložene većem riziku razvoja demencije.

Novi tip dijabetesa: Dijabetes tipa 3

Smatra se da moždane stanice (neuroni) gube sposobnost korištenja energije iz glukoze, pa one naprosto nestaju. Rezultat ovog procesa su pogođene regije u mozgu odnosno gubitak pamćenja (demencija) i oštećenje kognitivnih sposobnosti. Prema rezultatima istraživanja Parka i sur. (2002.), utvrđeno je da kognitivne funkcije opadaju tijekom odrasle dobi, a do ubrzanog pada dolazi u starijoj dobi. Uočene su i promjene u kognitivnim funkcijama već u 20-tim i 30-tim godinama, ali se simptomi još ne pokazuju. U mlađoj životnoj dobi mozak je još uvijek u stanju prevladati nedostatak energije, ali kada stanje postane lošije dolazi do problema s pamćenjem.

Kako izbjeći reumatske manifestacije?

Dugotrajna hiperglikemija (povišena razina šećera u krvi) negativno utječe na funkciju svih organa i tkiva u tijelu, stoga govorimo o komplikacijama dijabetesa.  Uspješna kontrola pomaže u izbjegavanju srčanih bolesti, oštećenja očiju, bubrega, živaca u nogama i rukama, probavnih problema, problema s kostima i zglobovima. Često se zaboravi napomenuti kako su moguća oštećenja mozga ako vrijednosti šećera u krvi nisu pod kontrolom.

Dok se potvrđuje povezanost dijabetesa i Alzheimerove bolesti svakako se sugerira prevencija i nastojati što bolje kontrolirati dijabetes. Je li posljedica loše regulacije pojava dijabetesa tipa 3, odnosno potaknuti razvoj Alzheimerove bolesti ostaje nam za vidjeti.