Najčešća komplikacija dijabetesa

Autor: Sandra Peternek 22.09.2019.

Najčešća komplikacija dijabetesa

Dijabetička neuropatija jedna je od najčešćih komplikacija dijabetesa. Koliko dijabetes loše utječe na živce u stopalima i kako rješiti problem s trnjenjem u nogama? Smatra se da polovica oboljelih od dijabetesa ima neki oblik oštećenja živaca. Oštećenja živaca su češća kod osoba koje ne vode računa o svojim vrijednostima šećera. Kada je u pitanju osoba koja godinama boluje od dijabetesa i ne vodi brigu o ovom stanju najčešće se uočava trnjenje u stopalima. Zato je potrebno redovito kontrolirati razinu šećera u krvi jer tako možete spriječiti ili odgoditi oštećenja živaca. Ako već imate oštećenja živaca (neuropatiju) potrebno je promijeniti svoje navike i ponašanja da ne nastanu još gore posljedice.

Kako spriječiti ili odgoditi neuropatiju

Postoji puno toga što možete učiniti kako biste spriječiti ili odgodili oštećenja živaca. Ako već imate dijabetičku neuropatiju, ovi koraci mogu spriječiti ili odgoditi daljnje komplikacije. Održavajte razinu šećera u krvi u ciljnom rasponu kojeg Vam je liječnik zadao. Planirajte sve obroke, doručak ručak međuobrok i večeru. Pripazite na prehranu i ograničite ju. Budite fizički aktivni, ali pazite, možda vam ne odgovaraju sve vježbe pa se savjetujte s liječnikom. Pridržavajte se uzimanja terapije propisane od strane liječnika. Koristite glukometar za redovito mjerenje vrijednosti glukoze u krvi.

Dva puta godišnje se laboratorijski testirajte kako biste saznali svoju prosječnu razinu glukoze u krvi u posljednja dva do tri mjeseca. Rano uočavanje i liječenje komplikacija može spriječiti brojne probleme Vodite brigu o svojim stopalima, provjeravajte ih svaki dan. Koristite oči i ruke, njima ćete najbolje vidjeti ili opipati neku sumnjivu pojavu na svom tijelu, a za nedostupna mjesta poslužite se ogledalom.