Zašto su nam bitni živci?

Autor: Sandra Peternek 08.01.2020.

Zašto su nam bitni živci?

Živci su izdanci našeg mozga koji idu u sve dijelove našeg tijela. Njihova uloga je da reguliraju rad svih organa, da omogućavaju kretanje i imamo osjećaj za dodir. Osoba sa dijabetesom, a koja nema dobre vrijednosti šećera ili je starija, odnosno ima dulje trajanje šećerne bolesti  ima puno više šanse razvoja ove komplikacije. Također vrijedi i za osobe koje imaju dijabetes, a puše ili često piju alkohol – imaju više šanse za razvoj oštećenja živaca.

Dijabetička neuropatija

Oštećenje živaca u sklopu dijabetesa naziva se dijabetička neuropatija. Bilo koji živac u našem tijelu može biti oštećen zbog dugog trajanja šećerne bolesti. Najčešće oštećenje živaca su živci na nogama, a kasnije i rukama. Taj oblik oštećenja na nogama zove se dijabetička periferna polineuropatija. To je najčešća  komplikacija šećerne bolesti općenito koja se razvija nakon otprilike 20 godina trajanja šećerne bolesti.

Tegobe koje ima osoba s polineuropatijom utrnulost, osljabljen osjet boli i temperature. Dio ljudi se žali i na izrazite probadajuće bolove, žarenje, trnce i preosjetljivst na dodir. Sve ove tegobe javljaju se na vršcima stopala, pa se zatim šire do stopala, potkoljenica, natkoljenica i u kasnijoj fazi na šake. Ovi su simptomi izraženi kada bolesnici miruju a osobito noću kada bol ometa san ili san nije moguć.

Kada primijetite ove tegobe svakako je potrebno javiti se liječniku obiteljske medicine, koji najčešće upućuje liječniku koji se bavi problematikom živaca - neurolog. Dolaskom neurologu nakon što navedete tegobe, napravit ćete cjeloviti neurološki pregled.

Na neurološkom pregledu od bolesnika se traži da hodaju po prstima i petama, provjerit će reflekse i osjet dodira, boli i vibracija u stopalima. Još jedna dostupna pretraga vezana uz oštećenje živaca je i elektro(mio) neurografija (EMNG) kojom se mjeri brzina provodljivosti živaca ruku i nogu pri čemu se koriste elektrode. Nakon što se postavi dijagnoza započinje se s liječenjem dijabetičke polineuropatije. U liječenje se ubraja i kontrola glikemija (da su šećeri u granicama normale) jer se time odgađa nastanak komplikacija. Osim toga, vrlo je važno da znate upute o njezi i zaštiti stopala. Ako je osjet u nogama oslabljen, treba pripaziti da ne hodate bosi, ne grijete stopala, da ne koristite vodu koja je vruća i stavljati stopala u nju nego laktom provjerite temperaturu vode. Jednako tako, svaku večer pregledati stopala sa svih strana i nakon obavljene higijene, namazati stopala da koža ne bude suha i ispucala.

Sve se ovo radi s ciljem izbjegavanja ranica na stopalima. Čim primijetite ranice na stopalima važno je obratiti se liječniku koji će procijeniti koliko je oštećenje ozbiljno.

Jako je važno da se redovito krećete i hodate, naravno sukladno svojim mogućnostima.