Alzheimerova bolest

Autor: IK 14.04.2022.

Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest je kronična degenerativna bolest živčanog sustava. Iako je prvi i najizraženiji simptom zbunjenost i zaboravljivost, Alzheimerovu demenciju ne smije se miješati sa senilnom demencijom. Dugoročno, događa se značajno psihičko i fizičko propadanje, zbog čega osoba prestaje biti aktivan dio društva te postane nesposobna brinuti o sebi. Kao i kod drugih bolesti, rano otkrivanje bolesti vodi boljoj prognozi i sporijem napredovanju bolesti. U tom periodu je još moguća djelomična neurorehabilitacija i održavanje stanja bez progresije. 

 

Dijabetes tipa 3

U posljednje vrijeme, Alzheimerova bolest se naziva i dijabetesom tipa 3, budući da se otkrilo kako moždane stanice u mozgu postaju neosjetljivi na inzulin. Podsjetimo, mozak je organ koji troši najviše ugljikohidrata (energije), stoga neosjetljivost neurona na inzulin vodi ograničenoj i smanjenoj  funkciji mozga. To vodi razvoju Alzheimerove demencije i Alzheimerove bolesti. 

Nedavno objavljeni rezultati istraživanja ukazuju kako se vjerojatnost razvoja Alzheimerove bolesti može predvidjeti puno ranije, na temelju dva parametra: HDL (eng. High-density lipoprotein) kolesterola i šećera u krvi (ŠUK ili GUK). HDL se još naziva dobrim kolesterolom, a njegove niske razine mogu biti prediktivne za razvoj Alzheimerove bolesti u srednjim (35-51) i kasnijim (51-60) godinama. S druge strane, visoke razine šećera u krvi u kasnijim godinama (51-60) također može biti indikativan za razvoj Alzheimerove bolesti. 

 

Važnost prevencije

Dobra vijest je što regulacija ovih parametara u srednjoj odrasloj dobi može doprinijeti boljim kognitivnim sposobnostima kasnije u životu. Podsjećamo naše čitatelje starije od 35 godina neka redovito provjeravaju krvne parametre te prakticiraju zdrav stil života u svrhu prevencije tjelesnog i mentalnog zdravlja.