Reuma

Autor: SP 27.02.2020.

Reuma

Pokretljivost čovjekoovg tijela omogućuje koštano-mišićni sustav sačinjen od kostiju (50%) i mišića (20%). Što kada je on oštećen?
Do reumatskih bolesti u osoba s dijabetesom dolazi zbog već razvijenih kroničnih komplikacija. Jednostavno rečeno, imate li oštećenja na živčanom sustavu i krvnim žilama (odnosno promijenjen je kolagen) imate veću vjerojatnost od razvoja reumatskih bolesti.

Karpalni sindrom je stanje koje se naziva i „bolešću računala“ , a najčešće se spominje i povezuje uz dijabetes. Naime, unutar karpalnog kanala na korjenu šake nalazi se priklješten medijalni živac. Prvi simptomi su trnjenje šake i bolnost prva tri prsta šake. 

Reumatske bolesti

Vjerojatno najčešće i najneugodnije smetnje koje se pojavljuju su na šakama i stopalima. Koža na šakama je otvrdnuta i zadebljana, a sami prsti su u tzv. kontrakturi odnosno ne mogu se do kraja ispružiti. U nekim okolnostima mogu se pojaviti bolovi u ramenu i šakama što se stručno zove sindrom ramena i šake. Do ovog sindroma dolazi jer su promijenjena meka tkiva u zglobu ramena i šaci na istoj strani tijela. Sindrom šake i ramena često se povezuje s dijabetesom, a prvi simptom je neugodna bol u ramenu i šaci.

Potrebno je spomenuti i tzv. Dupuytren-ovu kontrakturu u osoba s dijabetesom. Radi se o zadebljanjima na jednom ili oba dlana, što na kraju dovodi do teže pokretljivosti šake.

Kakav je odnos osteoporoze i dijabetesa?

Osteoporoza je bolest smanjene gustoće kostiju zbog čega češće dolazi do prijeloma kralježnice, zapešća ili kuka. Često se javlja u osoba s dijabetesom, zato je jako važno zaštiti kosti od propadanja. S obzirom na ovo, svakako treba razgovarati s liječnikom o pregledu kojim se mjeri gustoća kostiju pa u skladu s time poduzeti mjere prevencije ili terapiju za osteoporozu.

Savjet fizijatara je svakako pokušavati održavati vrijednosti šećera unutar dogovorenih granica s liječnikom i redovito uzimati antidijabetike ili inzulin.
Držanje dijabetesa pod kontrolom umanjiti će mogućnost komplikacija, odnosno reumatskih manifestacija.