Kako pomoći kod amputacije?

Autor: Sandra Peternek 23.09.2019.

Kako pomoći kod amputacije?

Jedna od čestih komplikacija šećerne bolesti je amputacija.

Kako pomoći osobi koja je imala amputaciju?

Dijabetes je bolest koja, ako se ne kontrolira redovito, u jako kratkom roku može učiniti dosta komplikacija. Najčešće komplikacije, ujedno i Vama najvidljivije odnose se na amputacije prsta, dio noge ili cijele noge.

Zašto dolazi do amputacija?

Zbog visoke razine glukoze u krvi, metabolički proces je poremećen. To utječe na rad živčanog sustava koji organizam opskrbljuje krvlju, a do nogu najsporije dolazi. Noge su najčešće pogođene jer je tamo slabija cirkulacija, krvne žile postaju razrijeđene (polineuropatija) što uzrokuje razvoj dijabetičkog stopala ili ulkusa.

Što učiniti?

Mjere se odnose na amputaciju, odnosno uklanjanje udova na vrijeme kako bi se pacijent spasio od smrti. To je izuzetno složen postupak, a izvođenje takve operacije nemoguće je bez brojnih lijekova. Amputacija je jedina djelotvorna metoda. Ako ne dođe do infekcija ili sličnih problema, bolesnik se brzo vraća svakodnevnim obavezama.

Jednako tako, povratak u radnu okolinu moguć je i zbog protetike koja se danas razvijena. Uz stalnu pojavu bolova, kasnije slijedi i fizioterapija, postupci masaže itd. Izuzetno je važno da se mišići nakon amputacije vrate u funkciju kako ne bi došlo do njihova propadanja jer je to teško zaustaviti. U samom procesu amputacije, liječnici pokušavaju zadržati zdraviji dio prsta, ali ako se operacija ne izvede na vrijeme onda se nekroza širi i zahvaćeni prostor je sve veći.

Tri su vrste amputacije

Primarna amputacija događa se kada sve cirkulacijske faze u zahvaćenoj nozi nisu obnovljene, pa se regeneracija događa s vremenom.

Sekundarna amputacija neophodna je nakon rekonstrukcije, odnosno ako je oporavak nije uspio.

Giljotina (izvanredno) amputacija se izvodi kada je nemoguće odrediti granicu mrtvog i živog tkiva.

Što nakon amputacije?

Nakon amputacije bolesnik strogo miruje. Ako je amputiran dio noge, potrebno je nositi čarape od prirodnih vlakana dok je sintetika strogo zabranjena. Preporučena je i lagana masaža stopala. Sam ekstremitet treba podići na jastuk ili deku kako bi se protok krvi nesmetano odvijao. Pješačenje sporijim tempom najbolja je vježba za oboljele od dijabetesa, jednako kao i redovita kontrola glukoze u krvi.

Da ne dođe do dijabetičkog stopala

Znakovi upozorenja su žuljevi na stopalima, otok stopala ili zglobova, hladne noge, promjene boje stopala, bol za vrijeme mirovanja ili šetnje, otvorene rane, rane koje ne zacjeljuju, urasli nokti, nedostatak dlaka na stopalima.

Pregled stopala

Pregled stopala obuhvaća svakodnevno pregledavanje tabana, noktiju, prostora između nožnih prstiju, obraćanja pažnje na crvenilo, otok ili natiske. Brisanje stopala obavezno je mekim ručnicima između nožnih prstiju, ravno rezanje noktiju (bez zaobljavanja), nanošenje hidratantnih krema po tabanu ali ne između prstiju.

Lagane vježbe stopalima odnose se na pomicanje nogu naprijed – nazad, kružni pokreti u skočnom zglobu. Što se tiče obuče, dovoljno široka i bez šavova, izražena od laganog materijala, bez neravnina i nabora.

Psihička pomoć

Suočavanje s ovom kompilacijom prilično je teško, pogotovo jer utječe na sve aspekte i kvalitetu života. Prilagodba na amputirani dio traje neko vrijeme, uzmite si vremena da se naviknete na novonastalo stanje.

U takvim situacijama s obitelji i svojim zdravstvenim timom pokušajte naći način kako se što brže i jednostavnije prilagoditi.