Uzrokuju li lijekovi hipoglikemiju?

Autor: Sandra Peternek 14.09.2019.

Uzrokuju li lijekovi hipoglikemiju?

Hipoglikemija je prilično neželjeno stanje zbog posljedica koje nosi sa sobom.

Najveći problem vezan uz pad razine šećera u krvi odnosi se na mozak! Funkcija mozga postaje lošijom zbog nedostatka glukoze (šećera) i kisika.

Prema liječničkom iskustvu, najčešći uzrok hipoglikemija jest pretjerana uporaba inzulina. Tako primjerice kod pojačane tjelesne aktivnosti treba smanjiti dozu inzulina ili pojesti duplu dozu ugljikohidrata. 

Oboljeli od šećerne bolesti, a koji su dugotrajno na inzulinu često se žale da imaju "pamćenje kao zlatna ribica" zbog hipoglikemija. Osim onih koji su na inzulinu, opasnost od hipoglikemije imaju i osobe sa dijabetesom tipa 2. U praksi se događa da su to uglavnom stariji ljudi kod kojih prolazi dosta vremena između obroka i lijekova.

Početno liječenje

Nakon što primijetite prve simptome hipoglikemije, pojedite ili popijte nešto bogato glukozom. Takva hrana ili piće razinu glukoze u krvi podići će kroz 10-15 minuta primjerice gazirana zaslađena pića ili limunada, 2 žlice rastopljenog šećera u vodi, tableta za podizanje razine šećera u krvi (dostupna u ljekarni, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom).

Najčešće se u praksi daje čaša voćnog soka od jabuke ili naranče, mlijeko ili obična zaslađena voda., pola jabuke. Za hitne situacije neophodne su tablete glukagona koji brzo podiže razinu šećera u krvi.

Nakon prve faze, ono što slijedi jest hrana u kojoj su zastupljeni ugljikohidrati. Primjerice to mogu biti: sendvič, kriška tost, malo voća, nekoliko keksića ili žitarice. Obično se savjetuje da se ne pretjeruje s ugljikohidratima nakon ove epizode, obično se uzima oko 15-20 grama. 

Količina hrane ovisi o hipoglikemiji, primjerice nekoliko kriški tosta ako nećete imati priliku jesti neko vrijeme, ili jedan keks ako ćete imati obrok kroz kraće vrijeme.

Što ako izgubite svijest?

Osjećate li da ćete izgubiti svijest, prilično je opasno da jedete ili pijete jer može doći do gušenja budući da ne znate hoćete li progutati hranu.

Bez obzira koristite li inzulin ili druge lijekove, važno je informirati obitelj i okolinu o prvim simptomima hipoglikemije kao i o kasnijim simptomima.

Oporavak

Tijekom nekog vremena oporavka od hipoglikemije, razina glukoze u krvi može biti povišena jer je to rezultat unosa viška hrane.

Čak i nakon liječenja hipoglikemije, ako je razina glukoze u krvi iznad 4 mmol/L možda će biti potrebno nekoliko sati za oporavak. Posebno se možete osjećati lošije i teže za koncentrirati.

Neki pacijenti se jako raduju hipoglikemijama jer uz sebe imaju osim bombona, često čokolade ili druge vrste slatkiša koje previše jedu. Tada razina šećera obično jako naraste pa onda dolazi do još jednog problema.