Je li moguće pogriješiti prilikom pružanja pomoći osobi u hipoglikemiji?

Autor: Sandra Peternek 18.01.2020.

Kako reagirati kada osjetimo prve znakove hipoglikemije, a kako nam osobe iz okoline mogu biti od pomoći? Koliko je glukagen bitan u hipoglikemiji?

Je li moguće pogriješiti prilikom pružanja pomoći osobi u hipoglikemiji?

U nekim situacijama može se dogoditi da je u krvi veća količina inzulina, a premalo glukoze. Tada inzulin unosi svu glukozu u stanice i za posljedicu ima snižavanje razine šećera (glukoze) u krvi - odnosno hipoglikemiju.

Prvi znakovi hipoglikemije mogu se osjetiti prije nego dođe do ovoga stanja, a najčešće se javljaju kada ona padne ispod 3 mmol/L. Kada vrijednosti šećera budu toliko niske, onda mozak više ne dobiva potrebnu količinu energije.

Čim osjetite prve znakove hipoglikemije važno je brzo reagirati (grožđani šećer, bombon, pola jabuke, čašu soka od naranče ili jabuke).

"Najčešći razlog zašto može nastati hipoglikemija kod osoba koje uzimaju inzulin je prevelika količina inzulina. Međutim, isto tako hipoglikemiju mogu uzrokovati i lijekovi za liječenje šećerne bolesti tipa 2 pogotovo u starijoj dobi ako dođe do preskakanja obroka", kaže doc.dr.sc. Gorana Mirošević.

Ipak, zapažanja se odnose i na to da se ipak ne prepoznaju prvi znakovi hipoglikemije.

Kako gripa, upala, viroza djeluje na vrijednosti razine šećera u krvi?

Vrlo često u ovim stanjima vrijednosti šećera rastu, pa onda ne dolazi do hipoglikemija. Većina si tijekom ovih stanja ne daju ili zaborave uzeti lijekove. Hipoglikemije su ipak češće kod ljudi koji imaju oštećenje bubrega, a koriste lijekove ili pak kod onih koji imaju oštećenje jetre. Upravo jetra skladišti glukozu u obliku glikogena, stoga u ovim slučajevima možete očekivati hipoglikemiju.

Je li hipoglikemija bezazlen pad razine šećera u krvi?

Osoba koja je u hipoglikemiji zaista može imati smrtonosan ishod, jer je to teško stanje ako se izgubi svijest. Pogotovo je teško pomoći osobi u hipoglikemiji ako je u nesvijesti, obavezno je priskočiti u pomoć takvoj osobi! Jednako tako savjet se odnosi i na edukaciju članova obitelji, kolega i prijatelja na aplikaciju tzv. glukagona hipokita koji diže razinu šećera u krvi.

U osobe koji su pri svijesti, a prijeti im hipoglikemija može se dati med, sok od jabuke, naranče ili limuna ali je važno ne pretjerivati s količinom. Ono što se događa u organizmu nakon hipoglikemije je nagli porast šećera (glikemije) odnosno reaktivne hiperglikemije. Tako da u ovim slučajevima često satima budu visoke vrijednosti razine šećera u krvi.