Što je noćna hipoglikemija?

Autor: Sandra Peternek 19.10.2019.

Što je noćna hipoglikemija?

Bliski susret s hipoglikemijom imali su gotovo svi koji imaju dijabetes.

Prilično stresno i opasno stanje, zar ne? A kakve su tek noćne hipoglikemije?

Niska razina šećera u krvi, odnosno hipoglikemija, utječe na rad i funkciju mozga! Zaista mislite da je par razine šećera "bezazlena" situacija koja se treba ignorirati i ne pridavati preveliku pažnju?

Nikada ne znate u kojoj ćete se situaciji zateći a utjecat će na razinu šećera u krvi, zato je važna kontrola tijekom dana. Međutim, nije to bitno samo održavati tijekom dana nego i noći. Koliko god zamorno zvučalo...

Hipoglikemija je stanje organizma kada je razina šećera u krvi ispod normalnih vrijednosti, smatra se da je to ispod 3.9 mmol/L.

Rad razine šećera u krvi ne događa se rijetko, dapače česti su problemi kako tijekom dana tako i kroz noć.

Najčešće se simptomi javljaju kada je razina glukoze u krvi pala između 2.8 i 3.2. mmol/L.

Uzroci hipoglikemija uključuju preskakanje obroka ili zakašnjeli obroci (jednako kao i manji obroci) kao i prevelika doza inzulina ili bilo kojeg drugog lijeka za liječenje šećerne bolesti.

Govorimo li o simptomima hipoglikemije najizraženiji je osjećaj gladi, zatim slabost drhtavica, glavobolja ili vrtoglavica, smetenost, ubrzan rad srca i smetnje vida i govora. Teži slučajevi hipoglikemije mogu dovesti do poremećaja svijesti i kome, srčani i moždani udar, srčanu aritmiju.

Koliko su neugodne noćne hipoglikemije?

Često ne budemo niti svjesni simptoma noćnih hipoglikemija pa se spavanje nastavi. Kako ćete ujutro prepoznati da ste bili u hipoglikemiji? Znakovi su prilično očigledni jer se budite s glavoboljom, osjećajem nenaspavanosti i neuobičajenim umorom dok je posteljina vlažna od znojenja. Ipak, nekada su simptomi izraženiji pa dolazi do buđenja. 

Najčešće se savjetuje uzimanje glukoze na usta (u obliku tableta) ili zaslađeno piće koje sadrži otprilike toliko glukoze. Kako je doc. Rahelić rekao, "U konkretnom slučaju ako osoba sa šećernom bolešću ima epizodu hipoglikemije (a pri svijesti je), savjetuju se 3-4 tablete glukoze, odnosno 3-4 žličice grožđica, 2 dl voćnog soka ili nekoliko tvrdih bombona koji sadrže šećer." Nakon ovakve epizode savjetuje se obrok, kao i nastavak mjerenja razine glukoze u krvi. Ako osoba nije pri svijesti, svakako treba pozvati Hitnu pomoć!

Što može biti uzrok noćne hipoglikemije?

Razmislite je li doza bazalnog inzulina bila dobra, jeste li tijekom dana imali dovoljno tjelesne aktivnosti, jeste li konzumirali alkohol prije spavanja, je li došlo do izostanka večere ili noćnog obroka.

Da ne dođe do noćnih hipoglikemija...

Testirajte razinu šećera u krvi prije spavanja, najčešće se savjetuje da je ona veća od 5.5 mmol/L. Sumnjate li na noćnu hipoglikemiju, pokušajte se probuditi (najbolje) oko 3 sata ujutro i opet testirajte svoje glikemije. Uočite li da je u pitanju hipoglikemija razgovarajte s liječnikom o podešavanju doze inzulina - odnosno unosu ugljikohidrata prije spavanja. Uz krevet imajte neki oblik brzo djelujućeg ugljikohidrata kako biste mogli odmah reagirati.