Strahovi vezani uz hipoglikemiju

Autor: Sandra Peternek 06.05.2019.

Strahovi vezani uz hipoglikemiju

Strah je zapravo negativan osjećaj kojeg sami potičemo da se razvija i postaje sve većim. Tako lista strahova vezana uz šećernu bolest može uključivati strah od igli, strah od bolnica, strah od liječnika, strah od tableta jednako kao i strah od hipoglikemije.

Upravo zato što nam je poznato zašto dolazi do hipoglikemije nije toliko čudan strah od iste.

Pad razine šećera u krvi opasno je stanje i sa sobom vuče niz posljedica, a strah privlači ono čega se i bojimo. Naprosto, strah i bojazan od hipoglikemije ne vodi nas ničemu!

Intenzivan i neugodan osjećaj straha koji se javlja jer očekujete opasnost, a to je pad razine šećera u krvi. Hipoglikemija je opasna situacija i zbog toga nije čudna pojava straha.

Kako si pomoći?

Jeste li čuli za pravilo 15- 15? Dođe li do pojave simptoma hipoglikemije pojedite 15 grama ugljikohidrata, i nakon 15 minuta provjerite razinu šećera u krvi. Nakon što se glikemije vrate u normalne granice, ne zaboravite svoj idući obrok ili užinu kako biste bili sigurni. Ipak, ovo pravilo ne vrijedi za dojenčad, malu djecu ili adolescente.

Najbolje je razgovarati s liječnikom o potrebnoj količini ugljikohidrata. Zabilježite slučajeve kada Vam se epizode hipoglikemije događaju i razgovarajte sa svojim liječnikom, možda postoji poveznica? Liječnik može predložiti kako  biste u budućnosti mogli izbjeći pojavu hipoglikemije. Jednostavnim riječima, hipoglikemija je opasno stanje koje se događa kada vrijednosti glikemija padnu ispod 3.6 mmol/L.

Zbog čega je toliko opasno stanje i kako ga prepoznati?

U prvom redu hipoglikemija se smatra opasnim stanjem zbog mogućeg gubitka svijesti.

Kada razina šećera u krvi padne, mozak prvi reagira na znakove hipoglikemije tako da se pojavi znojenje, glad, drhtavica, lupanje srca, slabost i promjene vida. Ako se bavite intenzivnijom tjelovježbom, imajte na umu da se hipoglikemija može pojaviti čak 8 do 12 sati kasnije - to se naziva odgođenom hipoglikemijom.

Spavanje Vas zabrinjava? Imajte na umu da ono isto nosi rizik od teške hipoglikemije bez simptoma pa se preporučuje redovito mjerenje razine šećera u krvi tijekom noći.

Što su liječničke preporuke?

Ako ste u mogućnosti izmjerite razinu šećera u krvi. Uzmite 3 – 5 bombona grožđanog šećera, žlicu šećera i vode ili 2 dcl voćnog soka. Nakon toga pojedite tanku krišku kruha, jednu voćku ili popiti čašu mlijeka. Svakako biste trebali znati da ćete se osjećati bolje tek nakon 15 do 20 minuta. Jeste li upoznali svoju okolinu sa šećernom bolešću, odnosno hipoglikemijom? Nosite li sa sobom glukagon?

Liječnici ističu da osobi u hipoglikemiji, a da je bez svijesti možete pomoći tako da:

Osobu stavite u očni položaj Ne hranite osobu koja je bez svijesti Pozovete hitnu medicinsku pomoć Svakako je još jedan od savjeta da se redovito bilježe hipoglikemija kako bi se pokušalo doznati što je uzrok ovome stanju. Hipoglikemije se najčešće ponavljaju u određenim situacijama, zato je preporuka razmisliti o prepoznavanju simptoma kako biste na vrijeme prepoznali ovo stanje.

Upozoravamo i na moguće noćne hipoglikemije koje se manifestiraju jutarnjom iscrpljenošću i znojem, pri čemu je razine šećera u krvi povišena.

Svakako savjet: pokušajte mjeriti razinu šećera u krvi otprilike u 3 sata ujutro – jer je tada razina šećera u krvi najniža pa je hipoglikemija najvjerojatnija.