Smijem li voziti ako imam dijabetes?

Autor: Sandra Peternek 13.01.2020.

Smijem li voziti ako imam dijabetes?

Imaju li osobe s dijabetesom ograničenja u svakodnevnom životu, primjerice odabir zanimanja ili vozačka dozvola?

Imati dijabetes znači da možete voziti automobil ili motocikl, jednako kao i bicikl ili romobil. Kontrolirate li redovito svoje vrijednosti glikemija, a Vaš liječnik potvrdio je vozačku dozvolu, nema razloga za zabrinutost oko vozačke dozvole. Ipak, na liječničkom pregledu prilikom polaganja vozačkog ispita, ili prilikom produživanja postojeće vozačke dozvole, trebali biste obavijestiti liječnike da imate dijabetes.

Jednako tako, obavijestite o vrsti dijabetesa te načinu i redovitosti kontrole. Važno je obavijestiti i osiguravajuću kuću Vašeg automobila. Također, preporučuje se informiranje o najnovijim zakonima i novostima kad su u pitanju vožnja i dijabetes.

Kada ne biste trebali voziti?

Ako imate poteškoća u prepoznavanju ranih znakova hipoglikemije. Ako imate problema s vidom, koji se ne mogu ispraviti s naočalama (npr. zamagljen vid). Ako ponekad osjećate utrnulost ili slabost u tijelu, a posebno u nogama i rukama. Ako niste sigurni u neki od gore navedenih simptoma posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Štoviše, komplikacije mogu utjecati na Vašu sposobnost vožnje. Vozačke sposobnosti ovise o tome jesu li hiperglikemije odnosno hipoglikemije česte da same po sebi utječu na smanjenu sposobnost vožnje.

Savjet za sve vozačke s dijabetesom

Prije nego krenete s vožnjom posavjetujte se sa svojim liječnikom o vozačkoj dozvoli. Ako se osjećate umorno, radije koristite javni prijevoz, hodajte ili koristite bicikl. Kad planirate voziti automobil, nikako nemojte konzumirati alkohol.