Put od začeća do poroda kod majki s dijabetesom

Autor: Sandra Peternek 06.08.2020.

Nakon što su saznale da su trudne, buduće majke s dijabetesom vjerojatno imaju hrpu pitanja iznad glave. Doznajte više!

Put od začeća do poroda kod majki s dijabetesom

Rizici za plod u trudnica s dijabetesom postoje, nisu toliko rijetki. Prije svega naglasak se uvijek stavlja na povećan rizik od spontanog pobačaja u najranijoj fazi trudnoće pa do problema s dojenjem.

Iznošenje čitave zdrave i uredne trudnoće može doći u pitanje ako vrijednosti glikemija nisu dobro regulirane.

Što možete očekivati u slučaju trudničkog dijabetesa?

U slučaju da dijabetes nije dobro reguliran (da imate česte oscilacije vrijednosti šećera u krvi) možete očekivati defekte neuralne tube odnosno poremećaj u centralnom živčanom sustavu djeteta. Naglasak se stavlja i na probleme s kardiološkim sustavom u djeteta jer su bolesti i problemi sa srcem vrlo česti.

Neophodne su česte kontrole u bolnicama u prvom tromjesečju da se utvrdi postojanje anomalija.

Uz gestacijski dijabetes najviše se ipak veže pojam „velikog“ odnosno krupnog i nezrelog djeteta. Zašto? Inzulin je faktor rasta koji utječe na sam rast djeteta i rast organa, poglavito srca i pluća. Nezrelo dijete ponajprije se spominje jer su termini za porod raniji nego što je uobičajeno.

Predgestacijski dijabetes je naziv za dijabetes kojeg buduće majke imaju i prije samog začeća. Trudnice koje već imaju dijabetes (a razmišljaju o trudnoći) moraju znati da je izuzetno važno imati dobru regulaciju glikemija. Naime, loša regulacija glikemija povećava rizik od razvoja srčanih i neuroloških poremećaja u djeteta, dok su same trudnice pod rizikom od spontanog pobačaja.

Dobra regulacija dijabetesa znači da jutarnja glikemija ne bi trebala prelaziti 5 mmol/L, a dva sata nakon ručka 7 mmol/L.

Gestacijski dijabetes je poremećaj tolerancije glukoze, odnosno manifestni oblik dijabetesa koji se isključivo i prvi put javlja u trudnoći; konkretno između 24 i 28 tjedna trudnoće na osnovu OGTT testa. Učestalije se javlja u trudnica koje su starije od 25 godina života, žena koje imaju BMI veći od 30, onih koje u obitelji imaju dijabetes te onih koje su imale već gestacijski dijabetes.

Žene koje su već imale gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći, a planiraju sljedeću trudnoću – prije same trudnoće naprave OGTT test.