Kako gestacijski dijabetes utječe na majku, a kako na plod?

Autor: Sandra Peternek 07.08.2020.

Buduće majke koje tek planiraju trudnoću trebale bi se pripremiti za novu avanturu kako bi umanjile razvoj bilo kakvih komplikacija.

Kako gestacijski dijabetes utječe na majku, a kako na plod?

Dijagnoza trudničkog odnosno gestacijskog dijabetesa postavlja se najčešće u drugom ili trećem tromjesečju zbog toga što je trudnoća ponekad povezana s inzulinskom rezistencijom koja u poodmakloj trudnoći raste.

Kako posteljica raste ona proizvodi sve više hormona koji izazivaju inzulinsku rezistenciju. U slučaju kada otpornost na inzulin prelazi sve granice onda se govori o gestacijskom dijabetesu. Više o inzulinskoj rezistenciji možete pročitati ovdje.

Ako se na gestacijski dijabetes posumnja već u prvom tromjesečju, vrlo vjerojatno se radi o predgestacijskoj intoleranciji glukoze koja može biti povezana s nekim komplikacijama.

Tradicionalno se već prilikom prve kontrole ispituju vrijednosti glikemije i glikoliziranog hemoglobina, odnosno koliko je on povišen sumnja potrebno je učiniti OGTT test. Oralni test opterećenja glukozom smatra se zlatnim standardom u dijagnostici šećerne bolesti odnosno dijabetesa.

Koji su to faktori za razvoj gestacijskog ili trudničkog dijabetesa?

Prije svega tu se radi o obiteljskoj predispoziciji ako netko ima dijabetes mellitus, ako je bio razvijen gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći, trudnica koja je već rodila veće dijete, trudnica kod koje je bila fetalna smrt ili je rodila dijete s kongenitalnim poteškoćama, u situaciji ako se trudnica i sama rodila kao veliko dijete.

Postoje dokazi da povećana tjelesna težina, odnosno pretilost (BMI veći od 30) direktno utječe na pojavu i razvoj djiabetesa tipa 2 – odnosno kasnije u trudnoći gestacijskog dijabetesa.

Što trudnice trebaju jesti u gestacijskom dijabetesu?

Prehrana trudnica je zapravo uravnotežena prehrana s većim unosom bjelančevima, odnosno proteina, unosom ugljikohidrata i masti. Svakako se savjetuje izbjegavanje jednostavnih ugljikohirata koji izazivaju porast glukoze (bijeli šećer, slatkiši) i zasićenih masnih kiselina.

S druge strane prijedlog je normalan unos složenih ugljikohidrata poput žitarica, graha, riže, krumpira, batata.

Osim navedenih skupina namirnica vrlo je važno kako se priprema hrana, odnosno savjetuje se više kuhanje, pirjanje ili roštilj umjesto pohanja, paniranja i pečenja u dubokom ulju. Prilikom izbora masnoća svakako umanjiti količinu masnoća, te pripaziti na izbor masti.

Glikemijski indeks je mjera kojom označavamo brzinu ulaska glukoze u krv nakon uzimanja obroka.

Visok GI imaju bijeli kruh, kukuruzne pahuljice, pečeni krumpir, grožđice, datulje, slatkiši i kolači.

Umjeren GI imaju kruhana riža, bulgur, kus-kus, grožđe, banane.

Nizak GI imaju jabuka, citrusi, grah i leća, integralna tjestenina, mahunarke, jogurt i mlijeko.

Bez obzira da li žena ima dijabetes prije nego što postane trudna, ili se bolest razvije tijekom trudnoće, izuzetno dobra skrb prije, tijekom i nakon trudnoće smanjuje na najmanju moguće mjeru zdravstvene rizike moguće kratkoročne i dugoročne komplikacije i za majku i za dijete.  

Danas žene s dijabetesom ne bi trebale biti u strahu od trudnoće.