Dijabetes i trudnoća - izvedivo ili ipak ne?

Autor: Sandra Peternek 20.06.2019.

Bez obzira na to jeste li imali dijabetes prije trudnoće ili ste ga dobili tijekom trudnoće - moguće je!

Dijabetes i trudnoća - izvedivo ili ipak ne?

Procijenjeno je da između 2% i 5 % trudnica ima dijagnozu gestacijski dijabetes (dijabetes u trudnoći). Može li se spriječiti gestacijski dijabetes?

Znate li dovoljno o nastanku dijabetesa? Jedno od najčešćih dvojbi odnosi se i na tzv. opasniji tip dijabetesa jednako kao i zašto dolazi do razvoja ove bolesti. Kada se jednom pojave komplikacije dijabetesa onda nema nazad! Koji su mogući problemi i velike opasnosti dijabetesa s kojima se možete susresti?

Gestacijski tip dijabetesa obično nema simptoma. Zbog toga trudnice rade test glukozom (OGTT) nakon 24. tjedna trudnoće. Čak i nakon poroda, u prvih 6 tjedana, preporučuje se redovna kontrola razine šećera u krvi.

Povećan je rizik

Ako je dob trudnica iznad 35 godina. Ako je inače povišen ili vrlo visok krvni tlak bez obzira na trudnoću. Ako je trudnica pretila. Ako trudnica ima člana obitelji koji već boluje od dijabetesa. Ako je trudnica imala povišen šećer u prethodnim trudnoćama, odnosno naginjala gestacijskom dijabetesu.

Inzulin i trudnoća

Osobe s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 moraju imati češću kontrolu prije ili tijekom trudnoće kod liječnika specijalista. Da bi se dijabetes lakše stavio pod kontrolu, može se dogoditi da trudnice budu stavljene na inzulin (ako ga već nemaju). Podršku bi trebali pružiti liječnici i svi zdravstveni radnici kako bi trudnica lakše prošla kroz trudnoću i porod.

Rizici za dijete u slučaju gestacijskog dijabetesa

Ako se gestacijski dijabetes otkrije i majka ne čini ništa po tome pitanju, djetetu prijete rizici koji ostavljaju posljedice. Malformacije u razvoja srca i drugi problemi s disanjem nakon poroda, postoji rizik je i od mrtvo rođenja i kasnijeg razvoja dijabetesa tijekom života. Ovi se rizici mogu smanjiti ili spriječiti ako se održava kontrola dijabetesa.

Rizik za majku

Povišena razina šećera u krvi tijekom trudnoće povećava šanse da dijete bude veće odnosno "krupnije", što može uzrokovati izazvani porod ili carski rez. Slično kao i kod beba, većina rizika može se smanjiti ukoliko se dijabetes kontrolira.

Dijabetes i njega prije začeća

Ako imate razvijeni dijabetes prije trudnoće, preporuča se razgovor s dijabetologom. Dogovorite sastanak na kojemu će Vam preporučiti sve mjere opreza prije i tijekom trudnoće.

Kontrola šećera u krvi tijekom trudnoće

Hipoglikemija (niske razine šećera) i hiperglikemija (visoke razine šećera) su stanja koja se mogu dogoditi tijekom trudnoće. Da bi se spriječile komplikacije za dijete i za majku, nužno je da se razina šećera održava u granicama normale.

Savjet

Ne bojte se trudnoće u dijabetesu! Za svaku sumnju ili nedoumicu obratite se svome liječniku na vrijeme jer tako možete spriječiti veće komplikacije.