Dijabetes i trudnoća - izvedivo ili ipak ne?

Autor: SP 20.06.2019.

Bez obzira na to jeste li imali dijabetes prije trudnoće ili ste ga dobili tijekom trudnoće - moguće je!

Dijabetes i trudnoća - izvedivo ili ipak ne?

Dijabetes u trudnoći

Dijabetes koji se razvija u trudnoći naziva se gestacijski te nema simptoma, zbog čega sve trudnice rade test opterećenja glukozom (OGTT) nakon 24. tjedna trudnoće. Gestacijski dijabetes javlja se  malog dijela trudnica, između 2% i 5%. Čak i nakon poroda, u prvih šest tjedana, preporučuje se redovna kontrola razine šećera u krvi.

Rzični faktori za razvoj gestacijskog dijabetesa su: 

  • Dob trudnica iznad 35 godina
  • Inače povišen ili vrlo visok krvni tlak, bez obzira na trudnoću
  • Pretilost
  • Pozitivna obiteljska anamneza dijabetesa
  • Povišena razina ŠUK u prethodnim trudnoćama

Neprepoznati i neregulirani gestacijski dijabetes može utjecati na razvoj ploda, stoga je vrlo važno reagirati na vrijeme. 

Dijabetičari tijekom trudnoće

Žene s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 moraju obavljati češće kontrole prije i tijekom trudnoće kod liječnika specijalista. Kako bi se dijabetes lakše stavio pod kontrolu, može se dogoditi da trudnice budu stavljene na terapiju inzulinom, ako već nisu na njoj. Povišena razina šećera u krvi tijekom trudnoće povećava šanse da dijete bude veće tjelesne težine, što može otežati porod ili zahtijevati carski rez. Podršku pružaju liječnici i drugi zdravstveni radnici, kako bi trudnica lakše prošla kroz trudnoću i porod.

Savjet

Ne bojte se trudnoće u dijabetesu! Za svaku sumnju ili nedoumicu obratite se svome liječniku na vrijeme jer tako možete spriječiti veće komplikacije. Ako imate razvijeni dijabetes prije trudnoće, preporuča se razgovor s dijabetologom. Dogovorite sastanak na kojemu će Vam preporučiti sve mjere opreza prije i tijekom trudnoće.