Što je gestacijski ili trudnički dijabetes?

Autor: Sandra Peternek 22.06.2019.

Što je gestacijski ili trudnički dijabetes?

Gestacijski dijabetes se javlja tijekom trudnoće te je uglavnom prolaznog karaktera. S obzirom na to da većina trudnica s gestacijskim dijabetesom ne osjeća nikakve simptome, sve trudnice se upućuju na dijagnostiku. Visoka razina šećera u krvi u ranoj fazi trudnoće povećava rizik od teškoća u razvoju ploda, održavanja trudnoće te drugih komplikacija tijekom trudnoće. Nereguliran gestacijski dijabetes može voditi većoj porođajnoj masi djeteta, nakupljanja veće količine plodne vode, a mogu se javljati i češće infekcije. Dodatno, mogu se javite poteškoće prilikom prirodnog poroda, zbog čega se može preporučiti carski rez. 

Dijagnostika 

Oralni glukoza tolerans test (OGTT) je dijagnostički postupak kojim se radi opterećenje glukozom, kako bi se provjerila podnošljivost ili tolerancija tijela na glukozu. Postupak je sljedeći. Osoba pije napitak, koji je zapravo čaša vode (250ml) s rastopljenih 75g šećera. Potom se vrijednost šećera u krvi (ŠUK) određuje u tri navrata: natašte, 60 minuta nakon uzimanja napitka pa ponovno nakon 120 minuta nakon uzimanja napitka. Obavlja se nakon 24. tjedna trudnoće, uglavnom u perodu od između 26. i 28. tjedna. Kod trudnica koje su u većem riziku od razvoja gestacijskog dijabetesa, ova pretraga se preporučuje i ranije. 

Gestacijski dijabetes utvrđuje se kada se na OGTT dobiju sljedeći nalazi šećera u krvi (ŠUK): 

  • ŠUK natašte veći od 5.1 mmol/L
  • ŠUK 60 minuta nakon napitka veći od10 mmol/L
  • ŠUK 120 minuta nakon napitka veći od 8.5 mmol/L

Regulacija

Redovito praćenje i kontrola gestacijskog diabetesa od ključne su važnosti za zdravlje majke i ploda. Osim liječnika specijalista opće medicine, odnosno dijabetologije, važnu ulogu može imati i klinički nutricionist. Kroz savjetovanje o prehrambenim navikama, može se složiti prilagođeni plan hranjenja, s optimalnim omjerom makronutrijenata (proteini, masti i ugljikohidrati) za sve dnevne potrebe. Dodatno, tjelovježba je izvrstan komplementaran način regulacije razine šećera u krvi, dovoljna je i svakodnevna šetnja. Za savjete o prilagodbi uobičajenih navika tjelovježbe, obratite se kineziologu. 

Praćenje

Osim redovitog praćenja koncentracije šećera u krvi (ŠUK), važno je i praćenje krvnog tlaka. Nije rijetkost da oscilira tijekom prve polovice trudnoće, odnosno bude povišen pred kraj trudnoće. Preporučuju se redovite konzultacije s izabranim liječnikom, koji će po potrebi uputiti na dijagnstiku poput analizu krvi ili urina te na daljnju dijagnostiku kod kolega liječnika specijalista.