Što je gestacijski ili trudnički dijabetes?

Autor: Sandra Peternek 22.06.2019.

Jedna od vrsta šećerne bolesti odnosno diabetes mellitusa koji se uočava tijekom trudnoće, a postepeno se razvija.

Što je gestacijski ili trudnički dijabetes?

Smatra se da u svijetu ima više od 15% trudnica gestacijski dijabetes, što je  jedan od najvažnijih problema vezanih uz trudnoću. Osim ovog pitanja bitno je i smiju li majke s dijabetesom dojiti, pročitajte ovdje.

Visoka razina šećera u krvi u ranoj fazi trudnoće povećava rizik od pobačaja ili prijevremenog poroda (ako je prosječna razina veća od 10 mmol/L). U posljednjem tromjesečju trudnoće, odnosno pri kraju, visoka razina šećera u krvi može uzrokovati dijete s većom tjelesnom težinom i visinom, ali i poteškoće prilikom prirodnog poroda.

Uzroci gestacijskog dijabetesa

Moguće je nakupljanje veće količine plodne vode, bilježe se raniji spontani pobačaji kao i neuspjele trudnoće. Novorođenčadi se bilježi veća porođajna težina (iznad 4000 g). Kod trudnica su moguće češće infekcije gljivicama.

Kako ću znati imam li ga?

OGTT test je test opterećenja šećerom kojim liječnici određuju vrijednost šećera u krvi natašte, 60 i 120 minuta nakon uzimanja napitka. Napitak je 250 ml obične vode pomiješan sa 75 g šećera. Obavlja se nakon 24.tog tjedna trudnoće, odnosno između 26. i 28. tjedna, a moguće je i ranije ako postoje rizični čimbenici.

Gestacijski dijabetes utvrđuje se ako je razine šećera u krvi natašte:

natašte 5.1 mmol/L

nakon 60 minuta 10 mmol/L

nakon 120 minuta 8.5 mmol/L

Česte kontrole, savjetovanja i kontakti sa zdravstvenim osobljem važni su za upravljanje razinom šećera u krvi i praćenjem zdravlja trudnice i djeteta.

Nutricionist može pomoći pri planiranju prehrane koja pruža optimalan broj mikrokalorija (proteini, masti i ugljikohidrati) tijekom dana. Tjelovježba je izvrstan način kontrole razine šećera u krvi. Većina žena koje su vježbale prije trudnoće, to mogu nastaviti i tijekom nje ali smanjenim tempom.

Svakako se preporučuje vježbanje umjerenim tempom, a najčešće se savjetuje šetnja. Žene koje nisu vježbale prije trudnoće, bilo bi dobro da krenu ali prije toga da se savjetuju s liječnikom vezano uz intenzitet, tip i trajanje koje se mijenja kako trudnoća napreduje. Trudnicama se preporučuje često praćenje glukoze u krvi tijekom trudnoće, uključujući testiranje prije i nakon obroka.  

Američka udruga dijabetičara ima ciljeve:

Koncentracije glukoze u krvi MANJA  5,3 mmol / L Jednokratne koncentracije glukoze nakon obroka 7,8 mmol / L Tijekom noći, razine glukoze VEĆA 3,3 mmol / L

Što pratiti tijekom trudnoće?

Praćenje krvnog tlaka važno je jer on oscilira tijekom prve polovice trudnoće, dok se njegovo povećanje najviše bilježi pred kraj trudnoće. Žene s gestacijskim dijabetesom mogu imati narušenu funkciju bubrega, pa ju je važno pratiti tijekom trudnoće krvnim testovima i urinom.

Tijekom trudnoće

Većina trudnica s gestacijskim dijabetesom ima zdravu trudnoću jer redovito kontroliraju razinu šećera u krvi.

Održavanje razine šećera u krvi pod kontrolom i praćenje plana liječenja najbolji su načini za poboljšanje trudnoće i ishoda kod trudnica s gestacijskim dijabetesom.