Kako se nositi s dijabetesom tijekom trudnoće

Autor: Kajgod 10.04.2019.

Kada žena sazna za trudnoću vjerojatno nema na pameti dijabetes. Što zaista znači biti trudna i imati dijabetes tipa 1? Pročitajte ispovijest jedne majke.

Kako se nositi s dijabetesom tijekom trudnoće

Žene s gestacijskim dijabetesom trebaju povećanu liječničku pažnju tijekom trudnoće.

Buduće majke koje tek planiraju trudnoću moraju se dobro pripremiti za novu avanturu kako bi smanjile mogućnost nastanka bilo kakvih komplikacija.

Iskustvo jedne majke

Osjećala sam se kao da stalno samo jedem i jedem. Počela bih jesti svoj obrok i na pola bih se već zasitila. Onda bih ostavila ostatak hrane sa strane ili bi se morala siliti da pojedem do kraja. Vrlo kratko nako ntoga bih ogladnjela opet. Ako već nisam pojela bih do kraja drugu polovicu obroka. Za mene nije vrijedila teza da se jede za dvoje, meni kao da se želudac smanjio. Mogla sam jesti samo male količine odjednom a stalno sam osjećala glad. Cijelo vrijeme sam mislila kako sigurno radim nešto krivo. Sve me više obuzimao strah da će djetetu naštetiti moja nepravilna prehrana zajedno sa činjenicom da imam dijabetes. Svaki sam dan bila jako tjeskobna i uplašena. Naravno, pokušala sam razgovarati s partnerom koji nije razumio što mu govorim. Nitko ne razumije svoje tijelo kao vi sami! Gestacijski dijabetes vrsta je šećerne bolesti koja se uočava tijekom trudnoće ili se postepeno tijekom trudnoće. Što biste trebali znati o ovome stanju?

Umor

Vjerojatno i majke s dijabetesom i bez njega osjećaju umor ali ja sam mogla po cijele dane samo spavati, bila sam previše iscrpljena. Iz toga sam se izvukla tako što sam upoznala jednu buduću majku koja je isto kao i ja mnogo vremena morala provoditi u bolnici na pretragama, pa smo zajedno išle u šetnje. Tu sam se nakupila energijom za ostatak trunoće. Fizička aktivnost u obliku šetnji, plivanja ili bilo kakvih vježbi pomaže u kontroli razine šećera u krvi. Da, bilo je mnogo pretraga, stalno sam odlazila u bolnicu, ultrazvuk sam imala valjda tri puta više od drugih trudnica, ali nije me to smetalo. Vrlo često zna se dogoditi da je beba veća od prosjeka, čak oko 4 do 5 kilograma. Zbog toga sam oboje djece rodila carskim rezom. Liječnici prate veličinu bebe i planiraju porod ovisno o tome.

Komplikacije

Kod svake osobe rizik od određenih komplikacija je drugačiji. Vrlo je važno na početku napraviti pregled očiju kod oftalmologa kako ne bi došlo do oštećenja. Često postoji mogućnost infekcije dišnih i mokraćnih puteva te se moraju raditi brojne pretrage mokraće i krvi kako bi se utvrdilo ako postoji nepravilan rad bubrega. Tko god razmišlja o stvaranju obitelji, iako put nije toliko lak ali se svakako isplati. Imate liječnika koji će vas voditi kroz sve, odgovarati na sva pitanja, hrabriti vas i brinuti se da sve prođe u najboljem redu. Bez obzira da li žena ima dijabetes prije nego što postane trudna, ili se bolest razvije tijekom trudnoće, izuzetno dobra skrb prije, tijekom i nakon trudnoće smanjuje na najmanju moguće mjeru zdravstvene rizike moguće kratkoročne i dugoročne komplikacije i za majku i za dijete.  

Danas žene s dijabetesom ne bi trebale biti u strahu od trudnoće.