Kako se nositi s dijabetesom tijekom trudnoće

Autor: SP 10.04.2019.

Kada žena sazna za trudnoću vjerojatno nema na pameti dijabetes. Što zaista znači biti trudna i imati dijabetes tipa 1? Pročitajte ispovijest jedne majke.

Kako se nositi s dijabetesom tijekom trudnoće

Iskustvo jedne majke

Osjećala sam se kao da stalno samo jedem i jedem. Počela bih jesti svoj obrok i na pola bih se već zasitila. Onda bih ostavila ostatak hrane sa strane ili bi se morala siliti da pojedem do kraja. Vrlo kratko nakon toga bih ogladnjela opet. Ako već nisam pojela bih do kraja drugu polovicu obroka. Za mene nije vrijedila teza da se jede za dvoje, meni kao da se želudac smanjio. Mogla sam jesti samo male količine odjednom, a stalno sam osjećala glad. Cijelo vrijeme sam mislila kako sigurno radim nešto krivo. Sve me više obuzimao strah da će djetetu naštetiti moja nepravilna prehrana zajedno sa činjenicom da imam dijabetes. Svaki sam dan bila jako tjeskobna i uplašena. Razgovarati s partnerom nije bilo posve jednostavno, jer nije mogao razumjeti o čemu govorim. Nitko ne razumije svoje tijelo kao vi sami! Gestacijski dijabetes vrsta je šećerne bolesti koja se uočava tijekom trudnoće ili se postepeno tijekom trudnoće.

Umor

Vjerojatno trudnice i sa i bez gestacijskog dijabetesa osjećaju umor, no ja sam mogla po cijele dane samo spavati, bila sam previše iscrpljena. Upoznala jednu buduću majku koja je isto također mnogo vremena morala provoditi u bolnici na pretragama, pa smo zajedno išle u šetnje.  To mi je pomoglo u tom vremenu i davalo mi energije za ostatak trunoće. Fizička aktivnost u obliku šetnji, plivanja ili bilo kakvih vježbi pomaže u kontroli razine šećera u krvi. Da, bilo je mnogo pretraga, stalno sam odlazila u bolnicu, ultrazvuk sam obavljala do tri puta više od drugih trudnica, ali nije me to smetalo. Često se zna dogoditi da je beba veća od prosjeka, težine i do pet kilograma. Liječnici prate veličinu bebe i planiraju porod ovisno o tome, a ja sam oba djeteta rodila carskim rezom.

Komplikacije

Kod svake osobe rizik od komplikacija je drugačiji. Važno je napraviti pregled očiju kod oftalmologa kako bi se na vrijeme otkrila eventualna oštećenja. Provjerava se mokraća te rad bubrega, kako bi se rano otkrile moguće infekcije mokraćnih puteva. Dodatno, valja biti na oprezu zbog češćih infekcija dišnih puteva.

Tko god razmišlja o stvaranju obitelji, treba imati na umu kako put ne mora biti jednostavan, ali se svakako isplati. Puno pomaže podrška liječnika koji vas voditi kroz sve, odgovarati na sva pitanja, hrabriti i brine da sve prođe u najboljem redu. Bez obzira ostaje li žena trudna s dijabetesom, ili se on javi tijekom trudnoće, dobra skrb i redovito praćenje smanjuju rizik komplikacija na najmanju moguću mjeru - i kada se radi o zdravlju majke, i kada se radi o zdravlju djeteta. 

Danas žene s dijabetesom ne bi trebale biti u strahu od trudnoće. Samo hrabro!