Postoje li ograničenja u seksualnim odnosima?

Autor: Sandra 17.10.2019.

Postoje li ograničenja u seksualnim odnosima?

 

Šećerna bolest utječe na toliko navika i ponašanja, a ovaj put se pitamo može li utjecati i na seksualne odnose i u kojoj mjeri?

Jeste li se i Vi nekada zapitali (ili postavili cijeli set pitanja) vezan uz spolni odnos s osobom koja ima dijabetes. Ključno je razgovarati s partnerom jer nedostatak razumijevanja negativno utječe na vaš život!

Interes

Često se susrećemo s problemom manjka interesa za spolne odnose, na što se žale podjednako i muškarci i žene. Razlog može ležati u činjenici da promjene razine glukoze utječu na promjene raspoloženja. Poglavito se odnosi na depresiju, anksioznost, osjećaj umora i bezvoljnosti. Ako ste se pronašli u ovim simptomima, znajte da niste jedini zabrinuti zbog stanja. Razgovarajte s partnerom ili liječnikom. Nisu rijetki problemi poput suhoće intimnih dijelova.

Ovo najčešće uzrokuje bol i neugodu tijekom spolnog odnosa. Vjerojatno i sami znate da se tijekom menstrualnog ciklusa događaju hormonske promjene. Tijekom ovog razdoblja žene se žalena uspone i padove razina šećera u krvi. S druge strane, tijekom razdoblja menopauze žensko tijelo proizvodi manje estrogena i progesterona. Menopauza sa sobom nosi promjene  u razinama šećera u krvi. Tako su česte mpromjene raspoloženja, umor i valunzi jednako kao i promjene razina šećera! Upozoravamo Vas da pripazite na simptome poput umora i razdražljivosti koje pripisujete hipoglikemiji koju podižete nekom hranom ili pićem – a zapravo se radi o menopauzi. Jednako tako problem može nastati i ako osjetite hipoglikemiju tijekom noći.

Ti se simptomi pripisuju menopauzi odnosno valunzima, noćnom znojenju i nedostatak usna. Ako ste primijetili da su Vam razine šećera u krvi tijekom mjesečnih ciklusa u velikim oscilacijama obavijestite svoga liječnika. I kontracepcijske pilule mogu utjecati na povećanje razine šećera u krvi, stoga su obavezne kontrole i vađenja krvi. Još jedna od napomena koje biste trebali imati na umu jest mogućnost gljivičnih oboljenja u genitalnom području.

Primijetite li bijeli iscjedak, peckanje i svrbež obavezno se javite svome liječniku – s partnerom! Pripazite i na mogućnost hipoglikemije koja se može javiti uslijed odnosa, tako da je preporuka naučiti partnera/icu što je hipoglikemija i kako pomoći u tome slučaju. Iako Vas često upozoravaju da biste se trebali brinuti o prehrani, tjelesnoj težini, vježbanju, terapiji i brojnim drugim stvarima seksualni odnosi nisu nešto o čemu se često govori.

Nažalost, razina šećera u krvi utječe na promjene raspoloženja koja na koncu utječu i na seksualnost, stoga je važno uključiti partnera u razgovor da bi život bio bolji.