Dijabetes, povećana tjelesna težina i rak dojke - postoji li poveznica?

Autor: Sandra Peternek 18.10.2019.

Postoji li tajna veza dijabetesa tipa 2 i povećanog rizika od razvitka raka dojke? Što je s vezom dijabetesa tipa 2 i razvitkom karcinoma debelog crijeva?

U 2018.godini umrlo je 850 žena od raka dojke. Do sada smrtnost je bila između 1000 do 1100 žena, isto tako od raka dojke.

Zbog čega je umanjena smrtnost? Jesmo li sve više osviješteni o bolestima dojke? Je li svaka od nas u riziku? Karcinom dojke općenito je kod žena još uvijek stigma, dok je kod muškaraca to ipak veći stid i sram jer se osjećaju kao da više nisu muškarci. Tko ima lošiju prognozu, muškarci ili žene?

Obiteljska anamneza, odnosno taj nasljedni oblik raka je vrlo bitan i važno je da liječnik zna ove podatke. Prije svega, bitno je da dodamo važnost svome stilu života i načinu prehrane jednako kao i vježbanju.

Dakle, trebamo imati svijest o tome da je statistika vrlo jasna jer svaka 10 žena ima veći rizik od razvoja raka dojke a mi ne znamo tko je "ta" deseta žena!

Za sve žene je samopregled izuzetno važan i svaka djevojka koja postaje spolno zrela iza svoje 20 godine treba naučiti raditi samopregled, treba i povremeno ići na ultrazvuk.

Ugostili smo doc.dr.sc. Vesnu Ramljak, dr.med., pročelnicu Zavoda za kliničku citologiju Klinike za tumore i glavnu koordinatoricu udruge "Sve na nju", Ljiljanu Vukotu.