Nije lako imati dijabetes

Autor: Ivona Poljak 31.03.2020.

Nakon otkrivanja šećerne bolesti morate znati da će ona biti sastavni dio svakodnevnih situacija, te da će trajati cijeli život.

Nije lako imati dijabetes

Dijabetes traži da konstantno razmišljate ili nešto radite. Prilično se teško isključiti iz bolesti koja traži izdvojeno vrijeme.

Nakon otkrivanja šećerne bolesti morate znati da će ona biti sastavni dio svakodnevnih situacija, te da će trajati cijeli život. Sasvim su ljudske i normalne prvotne emocije poput straha, ljutnje, zabrinutosti i pitanja "Zašto baš ja?", ili "U čemu sam pogriješio/la?" odnosno "Što sada?"

Bez obzira na liječnike, medicinske sestre, psihologe ili drugo zdravstveno osoblje na kraju dana morat ćete samostalno prihvatiti dijabetes, skupa sa obitelji koja bi trebala biti od pomoći.

Život sa šećernom bolešću nije lak niti jednostavan. Potrebne su velike promjene u životnom stilu kako što su zdravija prehrana, uvrštavanje tjelesne aktivnosti u svakodnevni ritam, redovita samokontrola bolesti itd.
U kratkom periodu važno je naučiti kako voditi dnevnik samokontrole, na što paziti, koje su zamke i opasnosti kod hipoglikemije odnosno hiperglikemije itd.

Promjene je važno prihvatiti ,usvojiti, uklopiti i započeti primijenjivati.