Mogu li imati posao?

Autor: Sandra Peternek 27.12.2019.

Dijabetes nije stanje koje vas određuje u životu i koje određuje posao kojim ćete se baviti.

Vi ste sami zaduženi za svoje stanje i određujete put kojim ćete ići do svoga cilja u budućnosti. Brinite se o sebi jer nitko drugi ne može to raditi umjesto Vas!

Svi bismo mi trebali raditi, imati posao kojim smo zadovoljni i koji nas ispunjava. Tek kada budete sretni i zadovoljni poslom svakodnevno ćete uživati u životu. Ipak, često se dogode svakodnevne situacije na poslu u kojima moramo u kratkom periodu naći rješenje ili napraviti nešto novo.

Nije jednostavno svakodnevno biti sretan svojim poslom, pogotovo kada se osjeti stres i pritisak - a onda su tu još i vrijednosti šećera koji krenu "divljati".

U današnjoj utrci za poslom bez obzira imate li dijabetes tipa 1 ili tipa 2, ljudi su prisiljeni raditi svakakve poslove.

Ono što svakako savjetuje Vilma Kolarić, glavna sestra Sveučilišne klinike "Vuk Vrhovac" su redovite kontrole i sistematski pregledi. Poglavito je važno jer su neki poslovi nešto opasniji poput rada na gradilištu, vožnje prijevoznih sredstava i slično.

Zašto reći na poslu da imate dijabetes, pročitajte ovdje.

Jednako tako savjeti se odnose i na to da bi se s poslodavcima trebalo razgovarati o dijabetesu, čisto zbog toga ako ste na inzulinu da se ima razumijevanja za davanje inzulina ili prehranu ili redovitu samokontrolu.