Menstruacija i dijabetes - što trebate znati?

Autor: Sandra Peternek 15.12.2019.

Menstruacija i dijabetes - što trebate znati?

Jeste li ikada razmišljali o svim promjenama koje utječu na razinu šećera u krvi?

Život s dijabetesom sa sobom nosi hipeglikemiju odnosno hipoglikemiju. Koliko se ovi izazovi pojavljuju tijekom PMS-a, mestruacije i ovulacije? 

Menstrualni ciklusi uglavnom traju između 21 do 35 dana, dok je najčešći ciklus onaj od 27 dana. Tijekom ovog razdoblja u tijelu se događa niz hormonalnih promjena koje uključuju ovulaciju odnosno menstruaciju.

Teža kontrola vrijednosti šećera u krvi tijekom menstruacije

Jeste li ikada doživjeli da u vrijeme menstruacije vrijednosti šećera ipak teže kontorlirate nego inače. Bez obzira na to što ne jedete, pijete ili se ponašate isto kao i drugih dana? Niste jedine i ne umišljate si da vrijednosti šećera osciliraju! 

Žene znaju nekoliko dana prije menstruacije, u vrijeme PMS-a, imati povišene vrijednosti šećera u krvi. Ovakve povišene vrijednosti znaju potrajati i nekoliko dana, pa je svakako preporuka da se više testirate u ovo doba. Jednako tako utjecaj menstruacije na vrijednosti šećera variraju od mjeseca do mjeseca.

Baš je zbgo toga najbolje imati dnevnik samokontrole u kojeg ćete zapisivati sve vrijednosti. On može biti od velikih pomoći kako biste si znali prilagoditi inzulin odnosno prilagodili i prehranu. Imajte na umu i hipoglikemiju koja se može javiti ako si povećate inzulin! Svakako savjetujemo da sa svojim liječnikom razgovarate o menstruaciji i dozama inzulina.

Povećan apetit i visoki šećeri tijekom PMS-a

Tijekom predmenstrualnog sindroma u žena je pojačan apetit, poglavito tu određene namirnice izazivaju najviše žudnje! Pripazite na prehranu i količinu ugljikohidrata koje unosite kao odgovor na želju koja se javila. Važno je da znate kako šećeri odnosno slano-masni proizvodi koji izazivaju najviše žudnje - brzo podižu razinu šećera u krvi te ju isto tako brzo i spuštaju!

Važno je spomenuti nepravilne menstrualne cikluse i povezati ga s dijabetesom

Neredoviti ciklusi nisu toliko rijetka pojava. Prema zaključku istraživanja, smatra se da će čak trećina djevojaka u adolescentskoj dobi imati poremećaj menstrualnog ciklusa. 

Promjene raspoloženja kao i promjene u vrijednostima razine šećera u krvi su individualne. 

Kontrola i upravljanje vrijednostima šećera tijekom menstruacije može biti teško i izazovno - nikad savršeno! Dajte sve od sebe da vrijednosti šećera držite pod kontrolom (prehrana + lagane vježbe istezanja!).