Što trebate znati o vježbanju?

Autor: Sandra Peternek 20.12.2017.

Što trebate znati o vježbanju?

Vježbanje je neophodno kako bi se održalo zdravlje, a još neophodnije ako se radi o pacijentima s dijabetesom.

Hodanje, trčanje, vožnja biciklom, plivanje ili aerobik; svejedno je o kakvoj je fizičkoj aktivnosti riječ, bitno da se krećemo.

Ipak, znati vježbe i znati kako vježbati dvije su različite stvari. Model, razina i trajanje fizičke aktivnosti kod dijabetičara ovisi o tome što je prikladno, a ponekad se preporučuje i savjet liječnika o pravilnoj fizičkoj aktivnosti.

Također, dobro je voditi bilješke o fizičkoj aktivnosti. Na sličan način kao i dnevnik prehrane, samo umjesto hrane upisujemo kada smo, što i koliko vježbali. Na taj način možemo pratiti kako smo se osjećali nakon svake fizičke aktivnosti. Ako niste sigurni koje vježbe izvoditi, bilješke iz dnevnika mogu pomoći pri odabiru za nas odgovarajuće fizičke aktivnosti. Tako npr. u dnevnik vježbanja upisujte kako ste se osjećali nakon svake tjelovježbe.

Koji tip vježbanja odabrati?

Da bismo spriječili dijabetes ili upravljali njime preporučuje se fizička aktivnost barem 3 puta tjedno po sat vremena. Pola sata šetnje na dan preporučuje se svim osobama, bez obzira na dijabetes. Ipak uključite vježbe snage ili istezanja da bi se kombinirala sveobuhvatna tjelovježba.

Što je aerobna vježba i kako pomaže dijabetesu?

Aerobne vježbe povećavaju broj otkucaja srca, poboljšavaju disanje i vježbaju mišiće. Za osobu prosječne težine koja pokušava smanjiti tjelesnu težinu preporučuje se vježbati otprilike 30 minuta dnevno 5 dana u tjednu.

Međutim, ako tek počinjete s vježbanjem ili dugo niste bili aktivno, za početak krenite s manjim intenzitetom, odnosno manje puta tjedno što također može dovesti do željenih rezultata.

Preporučene aerobne vježbe:

  • šetnja ili brzi hod
  • vožnja biciklom
  • plesanje
  • aerobik
  • plivanje
  • rolanje
  • tenis
  • teretana (sprave za aerobno vježbanje)

Trening snage

Trening snage posebno je učinkovit za postizanje jakih kostiju i mišića. Mišići sagorijevaju kalorije, čak i kad odmaraju, a itekako je učinkovit pri upravljanju dijabetesom. Trening snage preporučuje se do dva puta tjedno, ostale dane prakticirajte aerobni trening. U trening snage uključujemo dizanje utega, a osim u teretani možete vježbati i kod kuće. Ako nemate uteg simulirajte ga napunjenim bočicama vode ili nekim sličnim predmetom.

Trening istezanja

Trening istezanja, odnosno razgibavanja može dobro utjecati na dijabetes. Ovim se treningom održava pokretljivost zglobova što smanjuje rizik od povrede. Istezanje se preporučuje prije i poslije aerobnih vježbi i treninga snage te pomaže za zagrijavanje tijela prije i smirivanje tijela nakon treninga.

Iskoristite trenutak

Kada možete biti fizički aktivni - budite! Umjesto liftom stepenice prođite pješke, vozite bicikl umjesto automobila, svakodnevno odradite neki posao u vrtu ili kućni posao (usisajte, pobrišite prašinu, rasporedite aktivnosti za svaki dan ponešto). Iskoristite svaki dan za neki novi izazov i potrošite što je više kalorija moguće.

Vjerujte, isplati se!