Budućnost: Pametni flaster i inzulin

Autor: Sandra Peternek 06.03.2020.

Inzulin kao pametni flaster veličine kovanice – je li to rješenje uspješnog liječenja dijabetesa?

Budućnost: Pametni flaster i inzulin

Nadzire li se uspješnije liječenje dijabetesa, odnosno boljih ishoda liječenja?

Napretkom medicine i tehnologije vezane uz medicinu dolazimo do pametnih lijekova i kvalitetnijih dijagnostičkih uređaja. Nažalost, usprkos uspješnom napretku ne možemo reći da je liječenje dijabetesa dobro.

Bioinženjeri s priznatog UCLA Sveučilišta razvili su tzv. pametni flaster za unošenje inzulina koji služi nadziranju i upravljanju vrijednosti šećera (glukoze) u krvi u osoba s dijabetesom. Jednostavan ljepljivi flaster, veličine kovanice, namijenjen je svakodnevnome korištenju.

Ovaj eksperiment nije prvi takve vrste, naime testovi pametnog flastera na miševima bili su provedeni 2015.godine u Sjevernoj Karolini, SAD.

Zhen Gu Lav, glavni istraživač rekao je kako je „Glavni cilj poboljšati zdravlje svih osoba s dijabetesom. Pametnim flasterom željeli smo ukloniti stalno provjeravanje razine šećera u krvi, a zatim i davanja inzulina kada je to potrebno!“

Kako funkcionira pametni flaster?

Ljepljivi flaster oponaša funkciju gušterače.  U sebi ima doze inzulina napunjene u sitne mikrone koji brzo dostavljaju inzulin kada vrijednosti šećera padaju. Smatra se da bi ovaj flaster, baš kao i dosadašnje korištenje inzulinskih pumpi, utjecalo na smanjenje predoziranja inzulinom odnosno manji broj hipoglikemija i komi.

Dokaže li se ovakav pametni flaster sigurnim i na ljudima, došlo bi do revolucije u dijabetesu.

Faza eksperimentiranja s pametnim flasterom

U ovoj eksperimentalnoj fazi, istraživanje se provodi na svinjama s dijabetesom tipa 1. Rezultat je uspješna kontrola razine šećera u krvi kroz 20 sati dnevno. Plan za napredak s ovom tehnologijom odnosi se na odobrenje FDA za klinička ispitivanja na ljudima, a za što se smatra da treba proći nekoliko godina.

Ostaje nam za vidjeti, može li pametni flaster biti rješenje uspješnog liječenja dijabetesom ili tek san.