Inzulin kojem ne treba hladnjak?

Autor: Sandra Peternek 08.01.2020.

Inzulin kojem ne treba hladnjak?

Koliko smo blizu ideje o inzulinu koji se ne treba čuvati u hladnjaku? Olakšalo bi svakodnevne situacije zasigurno!

Inzulin koji se trenutno koristi čuva se u hladnjaku, nikako ne u zamrzivaču jer ako se smrzne ne smije se koristiti. Jednako tako, terapiju se ne ostavlja na suncu ili toplim mjestima i slično. Većina oboljelih od šećerne bolesti koja ima inzulin u terapiji u početku je imala velik strah od igli.

Inzulin

Ovo su najčešće upute koje oboljeli od dijabetesa imaju priliku čuti, međutim što je s onim svakodnevnim situacijama kada hladnjak nije dostupan? Dolazi li novo znanstveno rješenje. Inzulin kojemu ne treba rashlađivanje?

Dok su mnogi znanstvenici usredotočeni na stvaranje novih lijekova i inzulina, pažnju privlači znanstvenik Michael Weiss sa Sveučilišta Indiana. Naime, sa svojim timom radi na otkrivanju novih vrsta inzulina optimiziranim za poboljšanje života za osobe s dijabetesom. Uspoređujemo li dijabetes i napredak u liječenju danas i prije 40 godina, razlika je velika.

Skrb za pacijenta ide naprijed te se produžio životni vijek. Iako se dosta toga napravilo za sada, još je puno toga za napraviti i istražiti. Iako je inzulin otkriven još 1921.godine, i danas se toliko toga uči. Weiss sa svojim timom razvija nekoliko novih vrsta inzulina koji mogu dovesti do poboljšanja kvalitete života oboljelog od šećerne bolesti.

Radi se na projektima poput flaster-inzulina, oralnog inzulina i na koncu inzulina koji ne zahtijeva hlađenje, nego izdržava temperature do 55 stupnjeva Celzijevih. Upravo taj posljednji dio, inzulin koji ne zahtijeva hlađenje, intenzivno se istražuje posljednjih godina.

Nedavno smo objavili prototipnu molekulu koja radi. Kreće se naprijed s razvojem novih formulacija inzulina”, nadodao je dr.Weiss.

Ako ideja zaživi, utjecat će na mnogobrojne živote!  

U široj javnosti još uvijek prevladava mišljenje “ako imam inzulin onda imam teži oblik dijabetesa“.

Zbog sličnih komentara i neodobravajućih pogleda još uvijek imate strah od primjene inzulina u javnosti?

 

Izvor:

https://bit.ly/2rIP5PN