Kako se pravilno daje inzulin pod kožu?

Autor: Sandra Peternek 03.05.2020.

Gdje se daje inzulin, na koja mjesta "manje boli"? Kako se inzulin daje? Je li u redu da inzulin daje netko drugi osobi koja ima dijabetes?

Inzulin si možete dati na bilo koje mjesto pod kožu gdje je masno tkivo. Najčešće se daje u trbuh koji se podijeli na četiri dijela, osim toga može u stražnjicu (vanjski kvadrant), vanjsku stranu natkoljenice kao i vanjsku stranu nadlaktice.

Osim mjesta davanja inzulina trebali bismo pripaziti i na mijenjanje tih mjesta da ne bi došlo do kvrga odnosno lipohipertrofije. Osim toga važno je da se inzulin ne daje na mjesta gdje su ožiljci, madeži ili druge promjene na tijelu, te da se izbjegava barem 2 centimetra oko pupka. Inzulin se daje na očišćena i osušena mjesta. Ako se koristi alkohol za dezinfekciju onda ga je potrebno primijeniti samo kada se to mjesto potpuno osuši.

Za kraj evo i savjeta kako davanje inzulina može biti manje bolno! Čuvajte inzulin na sobnoj temperaturi, izbjegavajte davanje inzulina u korijen dlake, koristite kraće iglice i svaki put ih mijenjate.

Ne zaboravite, kada si date inzulin držite gumb potisnutim i brojite 10 sekundi prije nego izvadite iglu. Ovo je jako bitno jer će se onda dati puna doza inzulina i neće doći do curenja lijeka.